Beurzen besluiten jaar met records

De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben gisteren het jaar afgesloten met een nieuw record. Ook de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs behaalden de hoogste slotkoersen ooit. De beurs in New York leed een klein verlies, na een dag eerder nog een record te hebben geboekt.

Hiermee is een einde gekomen aan een spectaculair beursjaar, waarin de aandelenkoersen wereldwijd bijna dertig procent zijn gestegen. De AEX-index, de toonaangevende graadmeter van de Amsterdamse beurs, eindigde gisteren op 671,41 punten. Daarmee zijn de aandelen van in Nederland genoteerde fondsen in een jaar tijd een kwart meer waard geworden.

De Franse beurs, waar de CAC-40-index gisteren sloot op 5.958,3 punten, is de koploper in Europa. De beurs in Parijs behaalde dit jaar 38 slotrecords om uiteindelijk 51 procent hoger te eindigen dan vorig jaar. De Duitse beurs is met een slot van 6.958,14 punten voor de DAX-index 39 procent meer waard dan een jaar geleden. De beurs in Londen zag de FTSE-index sluiten op 6.930,2 punten en scoorde 18 procent hoger dan in 1998. De beurs in New York, waar de Dow Jones-index 31,8 punten onder het all time high van 11.543,08 punten sloot, is een kwart meer waard geworden.

De hausse op de effectenbeurzen wordt vooral gedreven door de grote vraag van beleggers naar aandelen in Internet-bedrijven, high tech-ondernemingen en aanbieders van mobiele telefonie. In combinatie met de zich snel herstellende economie in Azië en Europa dreven bovendien fusies en overnames de aandelenkoersen omhoog. Het megabod van het Britse Vodafone (mobiele telefonie) van ruim 300 miljard gulden op de Duitse branchegenoot Mannesmann heeft gezorgd voor een jacht op telecom-aandelen. Mede daardoor zag het Nederlandse KPN zijn waarde verdubbelen.