Bart wint Big Brother, Ruud tweede

Bart is gisteravond door kijkers gekozen tot winnaar van het Veronica tv-programma Big Brother. Hij kreeg de hoofdprijs van 250.000 gulden. Ruud eindigde op de tweede plaats, Willem werd met afstand derde.

Via de telefoon brachten de afgelopen dagen 3,8 miljoen mensen hun stem uit. Bart kreeg 47,8 procent van de stemmen, Ruud 43,4 procent en Willem bleef steken op 8,8 procent.

In de afgelopen dagen was uit peilingen op Internet al duidelijk geworden dat Willem, in de eerste weken van het programma nog zeer populair, aanhang had verloren door te gaan roddelen. `Maatje' Ruud (,,Effe lekker knuffelen'') bleef als `gezellige Brabander' populair, maar moest het toch nipt afleggen tegen de af en toe tegendraadse Bart. Kijkers bleken de eigenwijsheid van de 23-jarige ex-militair uit Roelofarendsveen te waarderen. Bart werd vijf keer door zijn Big Brother-huisgenoten genomineerd om het huis te verlaten, maar de kijkers kozen telkens een ander. Uit reacties op Internet blijkt dat Bart `macho maar ook innemend' wordt gevonden.

Big Brother begon op 16 september met negen kandidaten; de laatste drie verbleven 106 dagen in het huis, afgesloten van de buitenwereld en geobserveerd door televisiecamera's. In totaal nam Veronica tienduizend uur materiaal op.

Het programma werd dagelijks gemiddeld door 1,2 miljoen Nederlanders bekeken, met uitschieters naar twee miljoen. Dit, en de gesprekken óver het programma maakte Big Brother tot de tv-hit van het afgelopen jaar. Ook op Internet was het programma populair. De Big Brother-site werd 52 miljoen keer bezocht, aldus presentator Rolf Wouters.

Vooraf geuite zorgen over eventuele mentale problemen voor de deelnemers zijn vooralsnog ongegrond gebleken. Willem noemde deze zorgen gisteravond ,,allemaal bullshit''. Bart: ,,We voelen ons kiplekker.''

Gisteravond raakte het telefoonnet in Hilversum overbelast door de vele bellers. De plaatselijke centrale bleek met 100.000 lijnen over een te kleine capaciteit te beschikken. Vooral vanuit Limburg en Brabant werd intensief gebeld, zo verklaarde een woordvoerder van KPN. In die provincies kregen tal van abonnees geen kiestoon meer, een bewijs dat de centrales in de wijk al overbezet waren. Over het alarmnummer 112 had KPN geen klachten ontvangen.