Zes regionale kranten met nieuwjaar present

Zes regionale dagbladen achten de jaarwisseling zó belangrijk, dat ze op nieuwjaarsdag verschijnen met extra edities.

Zes regionale dagbladen verschijnen op nieuwjaarsdag met een extra editie. Het betreft de drie bladen van de Noordelijke Dagbladcombinatie (NDC) Leeuwarder Courant, Nieuwsblad van het Noorden en Drentse Courant, alsmede Haagsche Courant, Utrechts Nieuwsblad en Provinciale Zeeuwse Courant. De laatste, normaal een ochtendkrant, komt zowel op oudejaars- als op nieuwjaarsdag met een middagkrant, die in Zeeland gratis huis-aan-huis wordt verspreid.

De meeste andere regionale en landelijke dagbladen verschijnen pas op maandag 3 januari. Volgens directievoorzitter J. Greven van PCM Landelijke Dagbladen, uitgever van de Volkskrant, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en Trouw, werd de journalistieke noodzaak om op 1 januari te verschijnen niet door alle titels even sterk gevoeld. Greven: ,,We vonden dat óf al onze kranten moesten verschijnen, of geen enkele. We hebben toen voor het laatste gekozen.''

De redactie van NRC Handelsblad besloot daarop de nieuwsvoorziening rond het millennium met een speciale Interneteditie te verzorgen. Op deze site (www.nrc.nl) berichten redacteuren vanaf oudejaarsdag 13.00 uur tot nieuwjaarsdag 11.00 uur onafgebroken over het nieuws rond de eeuwwisseling.

Volgens de diverse hoofdredacteuren van de zes regionale kranten die op 1 januari verschijnen, is het uit journalistiek oogpunt belangrijk om de lezers al op nieuwjaarsdag te berichten over het verloop van de eeuwwisseling. Hoofdredacteur R. Mulder van de Leeuwarder Courant: ,,Dit is zo'n bijzondere datum, dan moet je er zijn. Verschijn je pas 3 januari dan is er een groot gat met 31 december.''

Het kostte volgens Mulder geen moeite om de bezetting in de drukkerij en op de redacties rond te krijgen. ,,Het moeilijkste was de bezorging. De bezorgers krijgen iets extra's.'' Mulder verwacht geen technische problemen. ,,Alle computersystemen zijn getest. We zijn volledig millenniumproof. Bovendien hebben we noodmaatregelen getroffen, mocht er iets fout gaan.''

Adjunct-hoofdredacteur A. Kalmann van het Utrechts Nieuwsblad noemt het verschijnen van zijn krant ,,de ultieme millenniumtest''. Hij gaat ervan uit dat alles goed gaat. ,,Alles is getest en nog eens getest.'' Hij noemt het ,,een geweldige uitdaging'' een krant op 1 januari te laten uitkomen. Het Utrechts Nieuwsblad verschijnt met elf nieuwspagina's, waarvan er vier verschillen voor de kopbladen Amersfoortse Courant, Veluws Dagblad en Dagblad Rivierenland.

Volgens Kalman duurde het lang eer de directie van uitgever Wegener toestemming gaf voor verschijning op nieuwjaarsdag, mede uit kostenoverwegingen. Omdat er ,,flink wat'' advertenties zijn verkocht kan zijn krant toch uitkomen. Datzelfde geldt voor de Zeeuwse PZC, die met een oplage van 160.000 (normaal 65.000) huis-aan-huis wordt verspreid op 1 januari en 31 december. De operatie blijft budget-neutraal door de verkoop van veel advertenties, stelt hoofdredacteur A. Oosthoek. Volgens Oosthoek wilde de hoofdredactie op nieuwjaarsdag per se uitkomen. Zijn redacteuren had hij gauw mee. ,,Ze vinden het leuk. Het hoort ook bij het vak om bij een millenniumwissel te werken.''

De Telegraaf geeft voor één keer op oudejaarsdag een huis-aan-huisblad voor heel Nederland uit. Morgen krijgen 6,5 miljoen huishoudens het speciale millenniumnummer gratis in de bus. Vanwege de lange productietijd zal de krant geen actueel nieuws bevatten. Dat bereikt alleen de abonnees op de reguliere editie.