Y2K-problemen thuis

Het millenniumprobleem plaagt niet alleen bedrijven en overheden, het speelt ook de particuliere pc-bezitter parten. Gelukkig is er wat aan te doen.

Niet alle personal computers , besturingssystemen en programma's zijn jaar 2000-bestendig. Met name iets oudere pc's met Windows van Microsoft zijn gevoelig voor millenniumstoringen. Het BIOS, een ingebouwd stukje software dat de computer vertelt welke dag en hoe laat het is, springt bij oudere versies van Windows terug naar de jaren tachtig. De BIOS-datum haalt zijn gegevens uit de Real Time Clock en rekent vanaf 1980. 31 December 1999 wordt gezien als 19 jaar, 11 maanden en 31 dagen na 1980. Als de Real Time Clock denkt dat het 1 januari 1900 is, denkt het BIOS dat het 1980 is.

Mensen die de computer gebruiken voor bijvoorbeeld de boekhouding of het schrijven van een proefschrift doen er goed aan om te kijken of de pc millenniumbestendig is. Dat kan met het gratis testprogramma Test2000, dat te vinden is op de website RighTime (www.rightime.com). Maak een kopie van uw harde schijf voordat u een testprogramma installeert.

Op Internet is veel nuttige informatie te vinden over welke computers en welke programma's het ook na 31 december 1999 nog doen, bijvoorbeeld bij het Britse Computer Information Center (www.compinfo-center.com/ y2k.htm). Ook Microsoft heeft een uitgebreide jaar 2000-website met tips en gratis reparatieprogramma's voor Windows en andere software (www.microsoft.com/y2k). Er is ook een Nederlandstalige versie van de site. Microsoft heeft ook een cd-rom uitgebracht met jaar 2000-informatie en programma's, getiteld Microsoft Year 2000 Resource CD.

Als uw pc bestand is tegen het jaar 2000-probleem bent u nog niet klaar. Installeert u in ieder geval een nieuwe virusscanner en maakt u een kopie van uw harde schijf. De FBI en verscheidene gezaghebbende instituten voor computerbeveiliging waarschuwen voor nieuwe, kwaadaardige virussen die rond of op 1 januari 2000 actief worden (www.nrc.nl/Beveiliging). Sommige van deze virussen kunnen de inhoud van de harde schijf wissen, andere stelen persoonlijke gegevens van de besmette gebruiker. Open geen attachments (bijgevoegde bestanden) voordat u ze met een virusscanner heeft gecontroleerd.