Wederom twee hongerstakers in strenge gevangenis

In de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught is voor de tweede keer in twee maanden een hongerstaking uitgebroken uit protest tegen het onmenselijk regime. Op kerstavond zijn vijf gedetineerden in hongerstaking gegaan. Twee weigeren nog steeds voedsel.

Een van de actievoerders is Hoessein B., lid van de Koerdische bevrijdingsbeweging PKK en in afwachting van een proces wegens drugshandel. ,,Hij kan niet langer accepteren dat de inrichting nadrukkelijk mensen mentaal kapot maakt'', aldus zijn advocaat D. Moszkowicz uit Maastricht. Volgens de raadsman zal Hoessein zijn actie volhouden. ,,Hij heeft verteld zijn hongerstaking door te zetten totdat het regime verandert. Gezien zijn karakter geloof ik hem.''

Een woordvoerder van het ministerie van justitie zegt dat de actie ,,serieus wordt genomen''.

De EBI, waar de 24 zwaarste en vluchtgevaarlijke gedetineerden verblijven, was de afgelopen maanden veelvuldig in opspraak. Twee maanden geleden kwam een gedetineerde om het leven nadat hij door een andere gedetineerde tijdens het luchten was doodgeslagen. Gedetineerde Kobus L. ging na een verblijf van vijf jaar in de EBI in hongerstaking omdat hij er niet langer tegenkan zijn familie alleen achter glas te mogen zien. De dominee van de EBI, Ton van Brussel, staat al weken op non-actief omdat hij publiekelijk het inhumane beleid van de EBI ter discussie stelde. De Koerd die nu in hongerstaking is, protesteert onder meer tegen de regel dat hij - uit veiligheidsoverwegingen – niet Koerdisch mag praten met bezoekers. Hij heeft daarom al bijna twee jaar lang zijn moeder niet kunnen zien, omdat zij alleen de Koerdische taal machtig is.

Toenmalig minister van justitie Sorgdrager verhinderde twee jaar geleden de uitlevering van Hoessein waar Turkije om vroeg. ,,Twee weken daarna kwam er informatie van vijf anonieme Turkse bronnen waaruit moest blijken dat mijn client betrokken is bij drugshandel. Dat is dubieus, maar op grond van die inlichtingen wacht hij al bijna twee jaar op een proces'', aldus Moszkowicz.

Hoessein is volgens zijn advocaat ook de vernedering beu van het voortdurend fouilleren van lichaamsholtes. Als hij uit zijn cel mag om te gaan luchten of voor een gesprek - achter glas - met zijn advocaat wordt hij altijd geboeid, moet hij vooroverbuigen om te kijken of er niks in zijn anus zit.

De moord twee maanden geleden in de EBI, waarbij een Turkse gedetineerde met grote psychiatrische problemen het leven liet, is volgens Hoessein het gevolg van het gevangenisregime dat mensen onhandelbaar maakt.

Op Kamervragen over het regime van de EBI heeft minister Korthals van justitie recent geantwoord dat er geen sprake is van een inhumaan systeem.