Venezuela wil productie olie verhogen na overstromingen

Venezuela wil zijn olieproductie verhogen. Met de extra inkomsten daarvan wil de regering de omvangrijke schade betalen die eerder deze maand door overstromingen en aardverschuivingen is aangericht. Voordat Venezuela zijn olieproductie opvoert, heeft het Zuid-Amerikaanse land echter overleg met de lidstaten van de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen.

Dat heeft de minister van Energie en Mijnbouw Ali Rodriguez verklaard. De bewindsman deed zijn uitlatingen aan de vooravond van een rondreis langs diverse Opec-leden om hun mening over een eventuele productieverhoging te peilen. De reis stond aanvankelijk in de agenda voor februari, maar is vervroegd.

Venezuela is nu nog gebonden aan de beperkingen die de Opec-landen zichzelf in maart dit jaar hebben opgelegd. Het land was daarbij met Saoedi-Arabië en Mexico een van de initiatiefnemers voor `het akkoord van Wassenaar' dat de productie van de olie-exporterende landen beperkte om de olieprijs weer omhoog te krijgen. Tot nu toe hebben de Opec-landen zich met een verrassend strakke discipline aan de quota gehouden.

Venezuela produceert momenteel 2,7 miljoen vaten per dag, fors minder dan vorig jaar toen de productie op 3,3 miljoen vaten per dag. Het land heeft een capaciteit van 3,5 vaten van 159 liter.

,,We zullen zo'n besluit nooit eenzijdig nemen, zonder de instemming van de andere lidstaten'', zei de minister over een mogelijke uitbreiding van de productie. ,,Een dergelijke maatregel zou een daling van de olieprijzen op de wereldmarkt tot gevolg kunnen hebben'', lichtte de minister in een vraaggesprek voor de tv toe. Een lagere olieprijs zou het land bijzonder slecht uitkomen, zo voegde hij eraan toe.

De bekendmaking van zijn plannen ontlokte op de termijnmarkt in Londen een lichte terugval van de ruwe-olieprijs. Brent-olie sloot gisteren op 25,40 dollar per vat, nadat eerder op de dag de koers een niveau van 25,90 dollar had bereikt. De eindnotering lag evenwel nog een kwart dollar boven de slotkoers van vorige week vrijdag.

Ook probeert Venezuela de wederopbouw te financieren door het uitgeven van staatsobligaties. Tien tot twaalf van dergelijke emissies op lokaal niveau zijn inmiddels georganiseerd, zo verklaarde minister Jose Rojas van Financiën gisteren. Hij gaf evenwel geen omvang van deze transacties.

De regering heeft van de Defensie-begroting 800 miljoen dollar beschikbaar gesteld. Dat bedrag kan beter worden gebruikt om de infrastructuur die zwaar te lijden heeft gehad te herstellen, aldus de bewindsman. Hij voegde daaraan toe volgend jaar een hogere economische groei te verwachten als gevolg van de vele herstelwerkzaamheden. Venezuela moet vooral wegen reparen en nieuwe woningen bouwen. Concrete groeiramingen gaf de regering in Caracas niet.