Tweederde van Frankrijk `rampgebied'

In Frankrijk zijn gisteren meer dan zestig departementen, bijna tweederde van het land, tot rampgebied verklaard. De regering in Parijs heeft 140 miljoen franc (47 miljoen gulden) uitgetrokken voor noodhulp.

Het grootste deel van de noodhulp, 100 miljoen franc, is bestemd om de ravage op te ruimen en om herstelwerkzaamheden te verrichten in de gemeenten die het zwaarst zijn getroffen door de zware stormen van afgelopen zondag en maandag en die aan tachtig mensen het leven hebben gekost. [Het totale dodental van het natuurgeweld in heel West-Europa is inmiddels bijgesteld tot 142]. Prioriteit heeft het herstel van de stroomvoorziening. Ongeveer 1,23 miljoen huishoudens waren vanochtend nog steeds verstoken van elektriciteit, terwijl ook het telefoonverkeer in veel plaatsen nog lam ligt.

Voor het schoonmaken van de stranden aan de Atlantische kust die zijn getroffen door de olieramp met de Maltese tanker Erika is 40 miljoen frank vrijgemaakt. De olie heeft inmiddels de kust over een lengte van 400 kilometer besmeurd. De vervuiling bedreigt nu het estuarium van de Loire, een belangrijke rustplaats voor overtrekkende vogels.

De aanwijzing tot rampgebied moet het mogelijk maken voor gedupeerden om sneller schadevergoeding te krijgen en om herstel- en opruimwerkzaamheden sneller te doen verlopen. Volgens verzekeraars is het nog te vroeg om nu al cijfers te geven over de totale omvang van de schade, maar dat die groter zal uitvallen dan in 1990, toen Europa ook werd getroffen door noodweer, is wel zeker. Toen bedroeg de schade zo'n twaalf miljard gulden, waarvan bijna 2,9 miljard in Frankrijk.

Overigens zei de Franse minister van Financiën, Christian Sautter, vanochtend niet te verwachten dat de economische groei zal afnemen als gevolg van de stormen. Sommige bedrijven zullen problemen ondervinden door afgewaaide daken of door de stroomonderbreking, maar over het algemeen draait het bedrijfsleven in deze periode van het jaar op een laag pitje, volgens Sautter.

,,Het saamhorigheidsgevoel en de formidabele inzet van de bevolking zullen het land en de openbare dienstverlening er weer bovenop helpen,'' aldus Sautter.

De regering heeft de Fransen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. Volgens de Franse spoorwegen wordt momenteel nog ongeveer twintig procent van de binnenlandse lijndiensten verstoord door de gevolgen van het stormgeweld, met name tussen Parijs en het zuidwesten van het land. Tegen het weekeinde zal al het treinverkeer weer normaal zijn, zo is de verwachting.

De regering heeft ongeveer zesduizend soldaten ingezet om te helpen bij het ruimen van de talloze omgevallen bomen, het repareren van huizen en het leveren van drinkwater. Volgens Électricité de France zijn 52.000 arbeiders onafgebroken bezig met herstelwerkzaamheden aan eleltriciteitsleidingen. Ze worden geholpen door een groot aantal vrijwilligers uit onder andere België. (AFP, Reuters)