Soms oubollig, altijd blijmoedig

Radio- en tv-presentator Kees Schilperoort is zondag op 82-jarige leeftijd overleden. Hij werkte ruim vijftig jaar bij de omroep en nam pas vorig jaar afscheid. Zijn laatste werkgever was de jongerenzender Radio 538, waar hij een spelletje presenteerde zoals hij dat eerst jarenlang bij de KRO had gedaan en daarna bij Veronica. De geregelde toevoer van sigaartjes uit de luisterkring bewees dat hij tot het laatst kon bogen op een groot publiek.

Schilperoort debuteerde in 1946 bij de radio als de praatjesmaker Gait-Jan Kruutmoes bij het populaire orkest De Boertjes van Buut'n. Daarnaast was hij in de eerste naoorlogse jaren secretaris bij de intendance van het paleis Het Loo, als opvolger van zijn vader. Bij de KRO, waar hij in de jaren vijftig in vaste dienst trad, werd hij ingezet voor het brede vermaak. Op de televisie fungeerde hij al in 1954 als ceremoniemeester bij een kapperswedstrijd en op de radio praatte hij een groot aantal amusementsprogramma's aan elkaar. Voorts maakte hij deel uit van het komisch bedoelde radioforum Kopstukken, naast Cees de Lange en Godfried Bomans. Met het telefoonspelletje Raden maar, waarbij de kandidaten de herkomst van een geluid moesten raden, begon hij in de jaren zestig.

In die tijd was Schilperoort bovendien presentator van de tv-show Het gulden schot, die hem vier à vijf miljoen kijkers opleverde en veel kritiek. Ook binnenshuis: het KRO-bestuur vreesde dat het imago van de omroep schade zou oplopen door de gezapige oubolligheid die dit programma uitstraalde, en onder het personeel deed de grap de ronde dat Brandpunt het gezicht van de KRO was en Schilperoort het achterwerk.

Onder druk van het bestuur werd de spelshow in 1968 geschrapt. De presentator behield zijn rondborstige blijmoedigheid en gaf als commentaar dat het intiemere radiowerk hem toch altijd veel beter beviel: ,,Radio is anders, gezelliger.''

Nadat hij in 1984 bij de KRO met pensioen was gegaan, kwam radio Veronica op het idee hem een soortgelijk spelletje aan te bieden. Hoewel hij daar in een heel andere sfeer belandde, bleef Kees Schilperoort dezelfde: een sigaartje, een kelkje jenever en een gemoedelijk praatje. Bij zijn afscheid, vorig jaar, liet hij weten dat hij terugkeek op een alleszins geslaagd leven. Een halve eeuw was hij bij de omroep zichzelf geweest.