Palestijnen zien echte verandering in politiek Israel

Israel heeft vanmorgen voor de eerste maal zeven Palestijnen uit Oost-Jeruzalem uit de gevangenis vrijgelaten, als gebaar van goede wil wegens de islamitische vastenmaand Ramadan. Zij werden door Israelische militaire rechtbanken op grond van terroristische activiteit veroordeeld. Gisteren stelde Israel volgens het interim-akkoord met het Palestijnse gezag van Yasser Arafat al 26 Palestijnse gevangenen op vrije voeten.

Faisal Husseini, de Palestijnse leider in Oost-Jeruzalem, heeft vanmorgen de vrijlating van de zeven begroet als een ,,echte verandering van de Israelische politiek''. Aanvankelijk lag het in de bedoeling dat de gevangenen uit Oost-Jeruzalem gisteren met de andere 26 Palestijnen zouden vrijkomen. Om niet nader toegelichte redenen werd daarvan afgestapt en werd de vrijlating van de Palestijnen uit de Palestijnse gebieden gescheiden van die uit Oost-Jeruzalem.

De vrijlating van de zeven Palestijnen uit Oost-Jeruzalem is het resultaat van een overeenkomst met het Palestijnse gezag en geen op zichzelf staand Israelische gebaar dat los kan worden gezien van de context van het Israelisch-Palestijnse vredesoverleg. De Likud-oppositie heeft daarom gisteren nogal fel tegen het vrijlaten van de gevangenen uit Oost-Jeruzalem geprotesteerd. ,,Waarom een gebaar op kosten van Jeruzalem maken?'' vroeg een van de Likud-woordvoerders.

Likud en andere rechtse oppositiepartijen zijn bovendien gealarmeerd door een uitvoerig bericht in de krant Ha'aretz deze week dat de regering-Barak bereid is enkele Palestijnse wijken (Shufat en Beit-Hanina) in Oost-Jeruzalem aan het Palestijnse gezag over te dragen. Israel zal het afstoten van deze Palestijnse wijken volgens het bericht compenseren door grote joodse nederzettingen bij Jeruzalem in te lijven, onder andere Ma'ale Adumim en Pisgat Ze'ev. Volgens Ha'aretz zouden meer dan twee Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem in Palestijnse handen kunnen overgaan en krijgt het Palestijnse gezag uitgebreide civiele bestuursbevoegdheden in Oost-Jeruzalem. Zowel van Israelische als Palestijnse zijde is het zeer uitvoerige bericht in Ha'aretz tegengesproken.