Op zoek naar de après-ski

Het wintersportseizoen is nog maar net begonnen of de eerste berichten over lawines in Oostenrijk, vorig jaar ook al zo zwaar getroffen, hebben de krant al weer gehaald. Tijd voor de wintersportliefhebber die nog niet is afgereisd zich te beraden op zijn bestemming.

En wie anders dan de immer behulpzame ANWB biedt uitkomst met de cd-rom Skiselect Europa 2000. `Kijken en vergelijken' is het motto en daartoe biedt deze cd-rom een overzicht van zo'n 250 skigebieden in Europa. Met behulp van topografische en pistekaarten, sneeuwgrafieken en foto's kunnen wintersporters een passende bestemming vinden. Passend bij hun budget maar ook bij hun skivaardigheden en behoefte aan glühwein en apfelstrudel.

Helaas maakt deze cd-rom de beloften maar gedeeltelijk waar. De kaarten zijn handig voor de eerste oriëntatie, maar maken de papieren – voor ANWB leden gratis – routekaarten beslist niet overbodig. De pistekaarten zijn een aardigheidje voor de doorgewinterde skiër maar volstrekt onleesbaar en dus onbegrijpelijk voor de beginner. Gelukkig zijn pistekaartjes op de plaats van bestemming volop verkrijgbaar; dit maakt het uitprinten van de ANWB kaarten overbodig.

Met de foto's op deze cd-rom is het niet veel beter gesteld. Ze zijn mooi, dat wel, maar schilderachtige vergezichten, zonovergoten winterterrassen en arresleeën geven maar een beperkt beeld van de mogelijkheden ter plaatse. Juist een cd-rom biedt de mogelijkheid uit te pakken met foto's, een mogelijkheid die de makers hebben laten liggen.

De rest van de informatie is eveneens summier. Aantallen en lengtes van de verschillende pistes worden per gebied aangegeven en uitgesplitst naar moeilijkheidsgraad. Ook het aantal en soort liften, de verbinding met andere skigebieden, kosten van skipas en de kosten van materiaal en lessen worden keurig gemeld, maar daarin verschilt deze cd-rom niet van een doorsnee reisgids.

De ANWB had zich kunnen onderscheiden door meer informatie te geven over bijvoorbeeld après-ski mogelijkheden in plaats van te volstaan met de aanduidingingen `voldoende' of `volop aanwezig'. Hordes jonge sneeuwliefhebbers zijn bovenmatig geïnteresseerd in de aanwezigheid van disco's en cafés met happy hour. Daarnaast zijn er nog legio andere vragen te bedenken. Kan er gepind worden in het skidorp, zijn er voldoende winkels, hoe is het gesteld met medische voorzieningen, wordt het dit jaar een `catered chalet' of gewoon een pension, hoe is de bereikbaarheid – per auto èn openbaar vervoer – zijn er nog andere spannende dingen te doen, zoals nachtelijke fakkelafdalingen, paragliding of skisafari's, en zijn er buckelpistes en halfpipes voor de snowboarders? Skiselect 2000 geeft niet thuis.

Voor al deze informatie zal dan uiteindelijk toch die stapel reisgidsen moeten worden doorgeworsteld of de balie van het reisbureau worden bezocht. Dan pas wordt echt duidelijk wat de verschillende plaatsen te bieden hebben en hoe de prijs-kwaliteit verhouding is.

En voor wie dat allemaal toch wat ouderwets vindt, is er natuurlijk het Internet, ook voor de wintersportliefhebber een bron van informatie. De meeste, zichzelf respecterende, ski-oorden hebben hun eigen website, boordevol informatie over accomodaties, openingstijden van skiliften, restaurants en meer, dat alles gelardeerd met aanstekelijke foto's. Waarom ƒ39,95 betalen voor informatie die zo algemeen is en volgend jaar alweer verouderd? Daar helpt geen verwijzing naar de website van de ANWB aan, actuele sneeuwhoogtes zijn ook op teletekst te vinden.

Skiselect 2000. Voor Windows 95, 98 en NT. ANWB Media. Prijs ƒ 39,95.