NIEUWS

Sjah verveelt zich in Frankrijk

PARIJS, 17 JUNI. Volgens de Franse krant Temps zal zijne majesteit de Sjah van Perzië ons land de komende maanden bezoeken. De sjah is in Contrexeville om te genezen van erfelijke arthritis. Volgens dezelfde krant verveelt Z.M. zich een beetje. Hij heeft een paar winkels bezocht en veel belangstelling aan de dag gelegd voor een poedel die als een leeuw was geschoren.

Oorlog eist leven van Nederlander

ROTTERDAM, 29 JUNI. De oorlog in Zuid-Afrika heeft weer een slachtoffer van Nederlandse nationaliteit geëist. Gisteren kreeg de familie van de heer P. Meurs uit Bloemendaal het overlijdensbericht. Meurs was hoofd van de school in Jachtfontein in het Transvaalse district Potchefstroom. Hij was tevens verbonden aan het commissariaat van generaal Piet Cronje's leger. Hij werd 32 jaar en laat een vrouw en een kind achter.

Eerste zeppelin de lucht in

ROTTERDAM, 2 JULI. Vandaag is de eerste versie van de Luft Zeppelin bij Friedriechshafen opgestegen. Het 124 meter lange, sigaarvormige en gemotoriseerde toestel maakte met vijf inzittenden een vlucht van 17 minuten op 309 meter hoogte.

Jozef Israels wint Grand Prix

PARIJS, 17 AUG. Op de wereldtentoonstelling in Parijs zijn vandaag de prijzen in de categorie schilderkunst uitgereikt. De Grand Prix voor Nederlandse schilders ging naar Jozef Israels. De gouden penningen waren voor Blommers, Breitner, H.W. Mesdag en Weissenbach. De zilveren penningen gingen dit jaar naar de schilders De Bock, Briët, Gabriel, Heyberg, Josselin de Jong, Kaemerer, Kever, Pieters, Schildt, Therese Schwartze, Soest, Toorop en Van der Waay.

Sultan onderscheidt chef HSM

'S GRAVENHAGE, 9 SEPT. De Turkse Sultan heeft in Den Haag de heer Arnoldy benoemd in de vierde klasse van de Osmanië-orde. De heer Arnoldy is chef van het station van de Hollandse Spoorweg Maatschappij.

Twaalfjarige durft niet naar huis

AMSTERDAM, 11 SEPT. De 12-jarige H.C. van der Waarden heeft vijf dagen geleden zijn ouderlijk huis verlaten. Tot op heden is hij niet teruggekeerd. In een brief die hij op het Centraal Station op de post deed, schreef de jongen niet meer naar huis te durven uit vrees voor straf.

Wilhelmina verlooft zich met Hendrik

'S GRAVENHAGE, 17 OKT. Vandaag is in de Tweede Kamer de verloving bekend gemaakt van Hare Majesteit Wilhelmina met Hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. De verloving komt nogal onverwachts. Wel is bekend dat Hare Majesteit de Koningin Hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin al verscheidene malen in Schwarzburg heeft ontmoet, waar de hertog zijn moeder bezocht. De jeugdige verloofden hebben vandaag het dorp Apeldoorn bezocht.

Abonnementsprijs van NRC verlaagd

ROTTERDAM, 11 NOV. Met ingang van de eerste januari van het komende jaar zal de abonnementsprijs van de NRC belangrijk worden verlaagd. Per kwartaal zal de krant vier gulden gaan kosten, in plaats van vijf gulden voor de Rotterdamse abonnees. Voor de rest van het land geldt een verlaging van de abonnementsprijs van zes gulden naar vier en een halve gulden. Op de dag van het huwelijk van H.M. de Koningin zal de NRC een extra, gratis krant uitgeven.

Koninklijke kerst rond de kerstboom

'S GRAVENHAGE, 26 DEC. Hare Majesteit de Koningin en de Koningin-Moeder hebben Kerstavond in gezelschap van Hertog Hendrik doorgebracht. Ze vierden het feest rond de kerstboom in het paleis te Apeldoorn. Er waren ook zes kinderen bij. Zij ontvingen kerstgeschenken.

Bron: Nieuwe Rotterdamsche Courant, 1900