NIEUWS

Japanse prins in Den Haag

`S GRAVENHAGE, 21 APRIL. Prins Kotohito Kan-in van Japan is vanmiddag met de Franse trein uit Parijs aangekomen. Bij de aankomst was alleen de minister-president van het keizerrijk, de heer Chinda, aanwezig. De prins verblijft in Hotel Den Oude Doelen. Vanavond dineert de prins aan het Hof.

Meisjes met corset mogen niet gymmen

AMSTERDAM, 25 APRIL. B en W van Amsterdam hebben bepaald dat meisjes op openbare scholen niet meer aan de gymnastiekles mogen deelnemen als zij een corset dragen. Zij mogen het ook niet voor de gymles afdoen. Dit betekent dat meisjes die een corset dragen helemaal niet meer kunnen meedoen aan het gymnastiekonderwijs.

Bezoek koningin aan Amsterdam

'S GRAVENHAGE, 25 APRIL. H.M. de Koningin en de Koningin-Moeder hebben vandaag de stad verlaten om hun jaarlijkse bezoek aan Amsterdam te brengen. De koningin werd rond twaalven in de nieuw ingerichte receptiezaal ontvangen. De zaal was geheel nieuw gemeubileerd in eikenhout en gestoffeerd met groene stof, naar het ontwerp van J. Cuypers. De koningin droeg een crèmekleurige jurk en mantel en een hoedje met een witte veer. Haar moeder was zoals gewoonlijk gekleed in het zwart. De aankomst van de koningin was dit jaar met twee uur vervroegd, omdat zij een bezoek wilde afleggen aan de Marinewerf.

Koningin bezoekt huishoudschool

AMSTERDAM, 27 APRIL. H.M. De Koningin heeft vandaag de Amsterdamse Huishoudschool aan het Zandpad bij het Vondelpark bezocht. De Huishoudschool is nog een jonge stichting, die ten doel heeft jonge meisjes op te leiden tot huishoudster. Ze tracht meisjes uit alle standen te oefenen in het koken, strijken, verstellen van kleding en andere huishoudelijke bezigheden.

Vesuvius actief, vier gewonden

ROTTERDAM, 10 MEI. De Vesuvius is weer actief. Bewoners van de dichtbijgelegen dorpjes Resina, Torre del Greco en Portici moesten hun huizen verlaten en de nacht doorbrengen in een open veld ver weg van de vulkaan. Vier Engelsen die zich te dicht bij de krater van de vulkaan hadden begeven, hebben ernstige verwondingen opgelopen.

Opnieuw onlusten in Kordofan

CAIRO, 28 MEI. Vandaag zijn er in Kordofan, Soedan, weer onlusten uitgebroken, vermoedelijk op aanstichting van een stamhoofd uit Tripoli. De belangrijkste karavaanwegen in Soedan zijn door de ongeregeldheden afgesloten.

Celstraf geëist tegen fietsendief

AMSTERDAM, 8 JUNI. Het openbaar ministerie in Amsterdam heeft vandaag achttien maanden geëist tegen een Duitser. De man wordt verdacht van diefstal van een fiets die een ogenblik onbeheerd op het Singel stond. De fietsendief werd gepakt door de politie, maar het lukte hem uit het politiebureau te ontsnappen. Uitendelijk werd hij in Utrecht gearresteerd.

Aanleg elektrische tramlijn Amsterdam

AMSTERDAM, 9 JUNI. De aanleg voor de elektrische tramlijn die van de Zoutkeetsgracht naar het Leidseplein leidt, is vandaag begonnen. Door de werkzaamheden op de Marnixstraat is de halte voor de paardentram, die gewoonlijk op het Leidseplein stopt, tijdelijk verplaatst naar de Leidsegracht.

Zes jaar geëist na mishandeling

DORDRECHT, 16 JUNI. Voor de rechtbank in Dordrecht zagen de marinier Lambertus Huig Smits uit Rotterdam en bierhuishoudster Hendrina Smitz uit Dordrecht zes jaar tegen zich geëist. Zij worden ervan verdacht in de nacht van 24 op 25 juni 1899 in Dordrecht Louise Backer opzettelijk te hebben geschopt, geslagen en getrapt. Het slachtoffer is overleden aan haar verwondingen.