Militairen leveren Kosovo-medaille in

De foto prijkte op de voorpagina's van Trouw en het Algemeen Dagblad. En het was ook een mooi gezicht, de 1.100 militairen van de Koninklijke Luchtmacht die op 16 december in de Jaarbeurs in Utrecht door minister Frank de Grave (Defensie) een herinneringsmedaille voor de inzet in Kosovo kregen uitgereikt.

Maar de schijn bedroog. Direct na de plechtigheid moesten de medailles weer worden ingeleverd. Defensie had de administratie voor de medaille-uitreiking nog niet op orde. De dag na de plechtigheid verontschuldigde luchtmachtbevelhebber Droste zich op vliegbasis Twenthe tegenover het personeel.

De Kosovo-veteranen hebben inmiddels een brief gekregen, verzekert een woordvoerder. De medailles zijn echter nog steeds niet uitgereikt.

Om in aanmerking te komen voor de Herinneringsmedaille Multinationale Vredesoperaties moet een luchtmachtmilitair tenminste 90 dagen bij de acties boven Kosovo vanuit Italië betrokken zijn geweest. Ongeveer 700 van de 1100 ingezette militairen voldoen aan die eis. De rest krijgt een certificaat en een dankbetuiging.

Tijdens de plechtigheid in de Jaarbeurs had Defensie echter nog geen idee wie voor welke onderscheiding in aanmerking kwam. De luchtmachtmilitairen in hun stemmig grijze `dagelijks tenue' werden per detachement en naar lengte in het gelid gezet. De eerste rij kreeg vervolgens door minister De Grave en bevelhebber Droste een medaille op de revers gespeld.

De luchtmacht betreurt de gang van zaken, maar vindt niet dat de plechtigheid had moeten worden uitgesteld. ,,Kosovo was alweer een tijd achter de rug. Als we het toen niet hadden gedaan, was het wel heel erg lang gaan duren.''