MEDIASPEKTAKEL IN 1999

Op vijf mei 1999 begon de hype die de Nederlandse media de rest van het jaar in zijn greep zou houden: Big Brother. Trouw had de primeur. Die krant berichtte het eerst over een opmerkelijk televisie experiment dat in september van start zou gaan: acht mensen, honderd dagen bij elkaar in een huis, zonder contact met de buitenwereld, zonder privacy, dag en nacht geobserveerd door camera's.

De eerste reacties waren ongeloof en afkeuring. Psychologen voorzagen schadelijke gevolgen voor de `proefpersonen'. Dag en nacht bij elkaar op de lip zonder contact met de buitenwereld zou psychologische vervreemding veroorzaken. Na een vergelijkbaar programma in Zweden waarin een groepje deelnemers het op een onbewoond eiland moest zien te rooien, had het pispaaltje van de groep zelfmoord gepleegd. Hij kon niet langer met de schande leven. Wie garandeerde dat de Big Brother-bewoners niet iets dergelijks boven het hoofd hing? Televisieproducent Harry de Winter bitterde dat `alleen zelfmoord op tv nog ontbreekt', en ook het feit dat de kandidaten zelfs op het toilet en in de badruimte door camera's bespied werden, wekte wrevel alom.

Veronica, de omroep die na baanbrekende televisieprogramma's als Sex voor de Buch en All you need is love een traditie hoog te houden had, zette door. En Nederland ging om. Het programma is in wezen hemeltergend saai, maar er stemmen dagelijks gemiddeld 1,3 miljoen kijkers op af. Het programma was zelfs zo populair, dat het na anderhalve maand een uur vervroegd werd omdat het te veel kijkers van Goede Tijden, Slechte Tijden op zusterzender RTL4 afsnoepte. In 1999 verschenen in de Nederlandse kranten meer artikelen over Big Brother dan over de Bijlmer Enquête of Srebrenica.

Vanavond wordt, na een marathonuitzending vanaf 21.00 uur, bekend wie met 250 duizend gulden netto naar huis gaat. Hoewel Ruud waarschijnlijk het meest populaire personage zal worden op menige millennium-verkleedpartij met zijn warrige haardos, gele zonnebril en samengeknepen oogjes, staat de winnaar eigenlijk al vast: Bart. Willem doet eigenlijk alleen nog voor spek en bonen mee sinds hij zich als roddelkont en manipulator ontpopte.

(Tekst Japke-D. Bouma, foto's St. Kroon/Roland J. Reinders)