Kumaratunga aan één oog blind

De Srilankese president Chandrika Kumaratunga zal waarschijnlijk aan één oog blind blijven na de aanslag die twee weken geleden op haar werd gepleegd. Kumaratunga, vorige week als president herkozen en nu in Londen voor medische behandeling, heeft dat tegen de BBC gezegd. Ze zei ook dat ze niet in paniek is door haar blijvende letsel en dat ze zich wil blijven inzetten voor vrede met de Tamils in haar land. Bij de zelfmoordaanslag in Colombo, vermoedelijk uitgevoerd door een Tamil-extremist, werden ten minste 35 omstanders gedood. Dat zij overleefde, is volgens Kumaratunga een aanwijzing dat ,,iemand ergens'' vind zij de rol moet spelen van ,,boodschapper van de vrede''. ,,Ik ben verrast dat ik geen angst voel.'' Kumaratunga onthulde ook dat buitenlandse bemiddelaars hebben geprobeerd een vredesregeling met de Tamils tot stand te brengen. Maar zowel pogingen van de secretaris-generaal van het Gemenebest als meer recentelijk van de Noorse regering liepen op niets uit.