Kapers laten passagier even gaan

De vijf of zes kapers van een Indiaas passagiersvliegtuig hebben vandaag, op de zevende dag van de kaping, een van hun gijzelaars voor ziekenhuisbezoek laten gaan. De man werd later teruggebracht.

De Indiase regering sprak tegelijk met kracht berichten van Westerse diplomaten in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar tegen dat zij bereid is een beperkt aantal gevangen Kashmirese activisten vrij te laten om de vrijheid van hun 154 of 155 – afhankelijk van het aantal kapers – gijzelaars te kopen. Het vliegtuig, dat vrijdag na vertrek uit Kathmandu (Nepal) werd gekaapt, staat sinds zaterdag in Kandahar.

De kapers, naar wordt aangenomen sympathisanten van de fanatiek-islamitische Kashmirese bevrijdingsbeweging Harkat-ul-Mujahedeen, eisen de vrijlating door India van hun Pakistaanse geestelijk leider Masood Azhar en 35 andere pro-Kashmir strijders. Gisteren lieten zij twee kort te voren toegevoegde eisen, 200 miljoen dollar en de overdracht van het lijk van een medestander, vallen. De Indiase minister van Burgerluchtvaart gaf gisteren te verstaan dat India niet van plan was de eisen in te willigen. Na de door persbureaus verspreide berichten van een versoepeling van de Indiase houding onderstreepte een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend dat daarvan geen sprake was.

Op het vliegveld van Kandahar arriveerden vanochtend 24 zwaar gewapende strijders van de in het grootste deel van Afghanistan heersende Talibaan. Ook werd een pick up truck met Talibaanstrijders met Amerikaanse Stingerraketten bij het vliegtuig geparkeerd. De Amerikaanse CIA leverde tijdens de Afghaanse oorlog Stingers aan het islamitische verzet tegen de Russen. Volgens de Talibaan-minister van Buitenlandse Zaken, Wakil Ahmed Muttawakil, ging het om een routinematige aflossing van de wacht. ,,Het betekent niet dat we het vliegtuig gaan bestormen'', zei hij. De kapers waren vantevoren op de hoogte gesteld. De Talibaan herhaalden gisteren overigens hun dreigement het vliegtuig tot vertrekken te dwingen tenzij een oplossing in zicht kwam. (Reuters, AP)