Internationaal

LONDEN

Europa leek, evenals de VS, vanmorgen hard op weg het jaar 1999 op recordhoogte af te sluiten. In Londen stond de FTSE-index rond het middaguur op 6.916 punten, een winst van 1,1 procent. De beurs werd geholpen door koersstijgingen van de bancaire sector, oliegigant BP Amoco en British Airways. De bank HSBC had geen last van de ontdekking dat credit cards werden geweigerd door haar betaalautomaten, een probleem dat met de millenniumovergang in verband werd gebracht.

FRANKFURT

Ook Frankfurt ging flink vooruit, met 1,4 procent tot 6.966 punten voor de DAX-index. Aandelen in automatiserings- en telecomfondsen stegen als gevolg van het recordslot van de Nasdaq. Deutsche Telekom won bijna 3 procent, evenals Siemens. SAP kon 1,5 procent omhoog.

PARIJS

Ook in Parijs voerden de hightechaandelen de boventoon. Equant, Cap Gemini en Canal Plus wonnen alle tegen de 2 procent in koers. Het `storm-aandeel' Lafarge, producent van bouwmaterialen, bereikte een recordkoers op basis van een verwachte hogere vraag naar zijn producten. De CAC-index was 1,4 procent hoger op 5.921 punten.

TOKIO

Met de hoogste stand van het Nikkei-gemiddelde dit jaar hebben de handelaren op de beurs van Tokio het jaar 1999 afgesloten. De index eindigde op 18.934 punten, 124 punten (0,7 procent) hoger dan de slotstand van gisteren. De Nikkei-eindigde het jaar 36 procent hoger dan eind vorig jaar. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan een lange periode van kwakkelen op de Japanse effectenbeurs. Hoe aardig de stijging over 1999 er ook uitziet, de index staat op slechts de helft van het peil dat tien jaar geleden werd bereikt.

In Australië werd de handel van vanmorgen beëindigd met een winst van 0,4 procent. Hongkong deed het aan het einde van de handel 1,8 procent beter. Vooral de technologiefondsen vonden aftrek.

NEW YORK

Niet het Dow-Jonesgemiddelde, dat 0,07 procent hoger sloot op een record van 11.485 punten, maar de Nasdaq eiste gisteren de aandacht op op Wall Street. De Nasdaq, waar veel hightech-fondsen genoteerd staan, steeg met 1,75 procent naar een recordstand van 4.041 punten.

De winst van deze elektronische beurs was voor een groot deel te danken aan Qualcomm. Dit aandeel, dat eerder dit jaar hard omhoog geschoten was, werd 153 dollar duurder op 656 dollar. Dat komt neer op ruim 30 procent koerswinst op één dag. Ook Oracle, Lycos, DoubleClick, Yahoo en Barnesandnoble.com leverden substantiële bijdragen aan de Nasdaq-winst.