HANK WILLIAMS III

In den beginne was er Hank Williams. Hij kreeg een zoon en noemde hem Hank. En Hank Jr. maakte ook muziek, werd ook beroemd, kreeg een zoon en noemde hem Hank. En Hank III maakt ook weer muziek, en heeft nu zijn eerste volwaardige cd afgeleverd. Al in het openingsnummer `I Don't Know' maakt hij duidelijk uit welk hout hij gesneden is: `shoot my car if it don't crank' zingt hij met lijzig aw shucks-accent.

De begeleiding is deels ouderwets honky-tonk/rockabilly, met staande bas, fiddle en een steel-gitaar die hier en daar, als in grootvaders tijd, zo warm klinkt als een hawaïan; deels moderne elektrische gitaar. `If the shoe fits, wear it/If the truth hurts, bear it', is het ongecompliceerde commentaar op zijn plaats in de familiedynastie, in `If The Shoe Fits'.

Met een aan brutaliteit grenzende zelfverzekerdheid laat hij in nummers als `What Did Love Ever Do To You' en `On My Own' horen dat hij net zo kan klinken als opa vijftig jaar geleden, zonder aan impact in te boeten. Dat wordt vooral bewezen in het live gespeelde, zo te horen op een cassetterecorder opgenomen, `Why Don't You Leave Me Alone': hartverscheurend gezongen muziek, die beelden oproept van rafelige shirts en vuile nagels.

Hedendaags materiaal als T.J. Arnell's `Cocaine Blues' wordt fris en met een mooie mengeling van spot en drama vertolkt, en van Wayne Hancock, met drie nummers op deze plaat vertegenwoordigd, onder andere `87 Southbound', een gelaten cheatin' song.

Hank Williams III: Risin' Outlaw. Curb D2-77949