GEBOREN (2)

Antoine de Saint-Exupéry Lyon, 29 juni. Frans auteur en piloot. Verdween in 1944 met zijn vliegtuig boven de Middellandse Zee in de buurt van Cannes. De wrakstukken werden nooit teruggevonden. Schreef in 1943 de klassieker Le petit prince, een filosofisch sprookje met tekeningen van de schrijver zelf.

Nathalie Sarraute Ivanovo, 18 juli. Frans schrijfster van Russische afkomst. Een van de grondleggers van de literaire beweging Nouveau Roman. In haar romans komen geen actie, dramatische situaties of psychologische conflicten voor. Zij laat haar personages aan het woord zonder dat ze een duidelijk omlijnde individualiteit hebben, ze hebben vaak niet eens een naam. In 1982 ontving ze de Grand Prix Nationale voor haar hele oeuvre.

Julian Green Parijs, 6 september. Frans-Amerikaans schrijver. Hoofdfiguren in Greens romans lijden altijd onder een strenge, puriteinse omgeving of gaan gebukt onder het noodlot van de liefde, angst of de dood. In zijn boeken speelt godsdienst een centrale rol. Zo schreef hij over Franciscus.

A. Willem Visser 't Hooft Haarlem, 20 september. Van oorsprong remonstrants, maar sinds 1949 hervormd theoloog. Tijdens zijn studie in Leiden al leidend figuur binnen de internationale christelijke jeugdbeweging (YMCA). Werd in 1948 secretaris-generaal van de Wereldraad voor Kerken.

Heinrich Himmler München, 7 oktober. Duits nationaal-socialistisch leider. Had belangrijk aandeel in de `putsch' van Hitler in 1923. Werd in de jaren van het Derde Rijk vooral machtig door de combinatie van zijn functies als leider van de SS en leider van de politie in heel Duitsland.