Foster Parents-kindjes zijn niet altijd te traceren

Donateurs van Foster Parents Plan die onaangekondigd op bezoek gaan bij hun Foster Parents-kindje in de Derde Wereld lopen een kleine kans hun kind niet aan te treffen omdat het is overleden of verhuisd uit het werkgebied van Foster Parents Plan.

Dat zegt bestuursvoorzitter F. van Loon van Foster Parents Plan Nederland (FPP), de organisatie voor financiële adoptie van kinderen in de Derde Wereld. Van Loon wil meer openheid. ,,We zijn misschien te gesloten en te defensief geweest. (-) We moeten veel meer aandacht geven aan dingen die misgaan.''

FPP is gisteren in de tegenaanval gegaan tegen kritische (ex)donateurs die bij herhaling beweren dat het geld van donateurs door FPP niet of niet deugdelijk wordt besteed en dat Foster Parents-kinderen soms niet eens bestaan.

FPP heeft gisteren aangifte gedaan tegen de Vereniging van Verontruste Foster Parents wegens smaad en laster. De aangifte viel samen met een grote televisie-actie die FPP de afgelopen dagen heeft georganiseerd en die ruim 18.000 nieuwe donateurs heeft opgeleverd.

Naar aanleiding van kritiek op het eigen functioneren heeft Foster Parents Plan International vorig jaar een uitvoerig zelfonderzoek gedaan. Zo werden alle meer dan een miljoen ingeschreven Foster Parents-kinderen stuk voor stuk geteld, onder wie de ruim 350.000 kinderen met Nederlandse donateurs. Bijna vier procent bleek bij de telling onvindbaar. Bestuursvoorzitter Van Loon vindt dat wel begrijpelijk, omdat in ontwikkelingslanden het leven nu eenmaal minder geordend is dan in de rijke wereld. Maar Van Loon vindt het niet zonder meer acceptabel.

Een groot deel van de bijna vier procent van de Foster Parents-kinderen dat niet werd aangetroffen tijdens de telling bleek uiteindelijk overigens, soms na weken zoeken, alsnog opgespoord te kunnen worden. Een minderheid was ècht onvindbaar – overleden of verhuisd uit het werkgebied van de organisatie. Deze kinderen (duizenden) werden uitgeschreven, aldus Van Loon. En de organisatie bouwde betere controle in. Voortaan houdt ze regelmatig een steekproefsgewijze census. FPP maakt deel uit van de internationale organisatie voor ontwikkelingssamenwerking PLAN International. De organisatie zet de financiële bijdrage van donateurs uit veertien rijke landen in voor de ontwikkeling van ruim een miljoen kinderen en hun families en gemeenschappen in 42 ontwikkelingslanden. De organisatie bewerkstelligt bovendien communicatie (briefwisseling, bezoek, etc) tussen de donor (Foster Parents-ouder) en zijn of haar `adoptie-kindje' (Foster Parents-kind).

    • Geert van Asbeck