Ex-renners: doping was structureel

Voor het eerst bekennen de ex-wielrenners Peter Winnen, Maarten Ducrot en Steven Rooks dat bij Nederlandse ploegen sprake is geweest van structureel dopinggebruik. In het KRO-tv-programma Reporter vertellen de coureurs vanavond dat zij in overleg met de ploegartsen en hun voormalige ploegleiders Peter Post, Jan Raas en Jan Gisbers verboden stimulerende middelen kregen toegediend. De ploegleiders ontkennen elke betrokkenheid.

Winnen biecht aan Reporter op dat hem tijdens de Tour de France in 1986 het voorstel werd gedaan zich ,,met een bepaald medicament in de wedstrijd te houden''. ,,In die tijd was dat een testosteron-preparaat. Dat ging in overleg.'' Met Peter Post en de soigneur?

,,Ja, precies ja'', verklaarde Winnen. ,,Elke soigneur had zijn eigen winkeltje. In een klein koffertje zaten de medicamenten voor gevorderden, zoals cortisonen, anabolen en amfetamines.''

Voormalig renner Maarten Ducrot kreeg in 1986 bij de Buckler-ploeg van Jan Raas ook testosteron toegediend, onder begeleiding van dr. Pluijmers. ,,Dat prikten we niet, dat aten we. Bolletjes'', vertelt Ducrot. Steven Rooks, die aan Reporter vertelde dat hij regelmatig amfetamines kreeg toegediend, verklaarde vanochtend dat ,,elke coureur na een loodzware inspanning doping gebruikt.''