Cyber Sarah laat zich gaan

In de Interactieve Cyber Top 50 van de TROS staat ze op de veertiende plaats en bij TMF Cyberchoice, eveneens samengesteld door surfers, komt ze al enige tijd regelmatig langs. In de reguliere Top 100 daarentegen, is ze pas twee weken te vinden. Daar bekleedt haar single momenteel nog maar de 73e plaats.

Vreemd is het niet, dat zangeres Sarah vooral bij Internetters populair is. In de clip bij haar nummer Ik laat me gaan profileert ze zich als webcamgirl van het type babe. Ze is dus blond en mooi, uitdagend en schaars gekleed en heeft grote borsten. In haar flat gaat ze met een grote pot verf te keer, terwijl (fictieve) chatters met nicknames als `preacher', `zleeper' en `AVA3' toekijken en commentaar leveren.

Sarah is niet de eerste met een videoclip gebaseerd op de cybercultuur. Eerder dit jaar kwam Jennifer Lopez met If you had my love. In de clip danst ook zij voor de webcams en surfers kijken naar haar via een mooi vormgegeven site die ook werkelijk op het web voorkomt. De Nederlandse formatie 2 Brothers bracht onlangs Living in cyberspace uit, dat doet denken aan E-mail to Berlin van het songfestivalduo Double Date. Zangeres Des'Ray is in de muziekvideo te zien op computerschermen, terwijl een groep mannen ingewikkeld doet met kabels en snoeren. Er is zelfs al een parodie op alle `computerclips': All about the Pentiums van Weird Al Yankovic (bekend van Eat it, een parodie op Michael Jacksons Beat it).

Bij alle eerder verschenen `cyberclips' is de interactiviteit schijn. De site van Lopez blijkt na een bezoek alleen een leuk plaatjesboek met als extra wat bewegend beeld. Webcamera's waarmee de zangeres begluurd kan worden zijn ver te zoeken. De 2 Brothers hebben niet eens een officiële website. Hun leven in cyberspace blijkt erg beperkt.

Sarah is wél interactief. Via het webadres dat in de clip wordt vermeld kun je e-mailen met de zangeres en op gezette tijden met haar chatten. De creatieven onder ons kunnen `kunstwerken' van de 21-jarige Sarah maken en insturen, waarna deze in de `bezoekersgallery' worden geplaatst. Een Sarahcam bestaat, maar is alleen toegankelijk voor echte fans die het geheime webadres van de zangeres doorkregen.

Toch is ze niet zoals Jenni, die vanwege haar optredens op Internet een platencontract kreeg aangeboden. Bij de Nederlandse Sarah was er eerst het contract, pas daarna de website, die momenteel zo'n duizend keer per dag wordt bezocht. Deze werd bovendien niet door de zangeres zelf gemaakt. Ze levert wel ideeën en beantwoordt de mailtjes, inmiddels zo'n vijftig tot zestig per dag. Eric Corton, mede-eigenaar van platenmaatschappij BSUR Records ziet het project als een experiment. Hij zegt in te zien dat Internet ,,een belangrijk kanaal is om te laten zien, te laten horen en eventueel te distribueren.''

Dat het nummer nog populairder gaat worden, daar bestaat geen twijfel over. Maar of de single goed verkocht gaat worden? Nu al circuleert Ik laat me gaan in zeer goede geluidskwaliteit op het web, `vrij kopieerbaar'. Corton is er niet bang voor. ,,Je schiet er misschien wat geld bij in, maar er gaan nog steeds mensen naar de winkel voor een singeltje.''

Fragmenten van de besproken clips en links naar genoemde websites via www.nrc.nl