Clarence Seedorf

Youp van 't Hek noemt hem een verwend kreng, Herman Kuiphof een pedant kereltje. Op respectievelijk 27 en 28 december schreven zij in deze krant over Clarence Seedorf, de duurste Nederlandse voetballer aller tijden. Van 't Hek heeft het niet eens over zijn voetbalkwaliteiten en Kuiphof vindt dat hij een waardevolle speler zou kunnen zijn, maar dat dus niet is. Toch stelt Kuiphof dat feiten de sterke neiging hebben voor zichzelf te spreken. Daar ben ik het helemaal mee eens.

De feiten. Op 23-jarige leeftijd heeft Seedorf al tweemaal de Champions League, eenmaal de Wereldbeker voor clubteams, de Nederlandse beker en de Spaanse Supercup gewonnen, is hij tweemaal kampioen van Nederland en éénmaal kampioen van Spanje geworden en heeft hij meer dan 40 interlands gespeeld.

Ik weet zeker dat zelfs Herman Kuiphof, toch een wandelende voetbal-encyclopedie, geen andere Nederlandse speler kan noemen die op zo'n jonge leeftijd een dergelijke staat van dienst had opgebouwd. Van Gaal liet hem op 16-jarige leeftijd debuteren in Ajax 1; Cappello noemde hem `de beste buitenlander in de Serie A' en haalde hem direct naar Real Madrid; Lippi, zijn trainer bij Inter, wilde hem al jaren geleden contracteren. Drie van de grootste trainers van de afgelopen tien jaar, allemaal overtuigd van Seedorfs kwaliteiten en Herman Kuiphof denkt dat hij het beter weet.

Hij en Van 't Hek hebben het niet zozeer over Seedorfs spel, maar voornamelijk over zijn karakter. Daar is volgens hen van alles mis mee. Hij heeft te veel zelfvertrouwen, maakt met iedereen ruzie, is verwend en eigenwijs. Mensen die succes hebben roepen blijkbaar altijd weerzin op, zeker in Nederland. Behalve een goede voetballer is Clarence Seedorf bovengemiddeld intelligent, formuleert hij zorgvuldig en spreekt hij zijn talen.

Natuurlijk is ook kritiek op hem mogelijk, maar het getuigt zeker niet van klasse om een speler die nú al kan bogen op zo'n indrukwekkende carrière, volledig af te branden op basis van ideeën en veronderstellingen over zijn persoonlijkheid.

    • Joeri Oltheten