Beurs zet deur open voor Internetfonds

De Amsterdamse effectenbeurs versoepelt de toelatingseisen voor jonge Internetbedrijven. Een eigen vermogen van 50 miljoen euro óf een verwachte beurswaarde van 150 miljoen euro volstaat om notering aan het Damrak te krijgen. Met de nieuwe eisen krijgen Internetfondsen een uitzonderingspositie. Zo wordt het mogelijk dat een bedrijf dat slechts één jaar bestaat een beursnotering krijgt. Dit heeft de Amsterdamse beurs AEX vanochtend bekendgemaakt.

Voor aankomende beursfondsen in `traditionele' sectoren verandert er niets. Die ondernemingen moeten nog steeds drie jaar winst hebben gemaakt in de afgelopen vijf jaar. Wordt dat track record niet gehaald, dan verzwaart de beurs de eisen met betrekking tot het eigen vermogen.

Voor Internetbedrijven, die op veel aandelenmarkten de motor vormen van de huidige euforie, wordt het wel verplicht elk kwartaal resultaten te publiceren. Andere beursfondsen kunnen blijven volstaan met halfjaarcijfers. Verder mogen eigenaren van de Internetbedrijven hun resterende aandelen niet binnen één jaar na de beursintroductie verkopen.

Vorige maand maakte het Internetbedrijf World Online – als eerste uit die branche – bekend dat het volgend jaar naar de beurs wil gaan.

De Amsterdamse beurs speelt met de nieuwe regels ook in op de mogelijkheid projecten (zoals de Betuwelijn) een notering te geven. Voorwaarde is dat de beurswaarde minimaal 1 miljard euro bedraagt en het fonds kwartaalcijfers publiceert.

Een andere nieuwe maatregel betreft de beschikbaarheid van prospectussen die de uitgifte van aandelen of de overname van bedrijven moeten begeleiden. In het verleden was er veel kritiek omdat dergelijke rapporten te laat of slecht verkrijgbaar waren.

Om de beschikbaarheid te vergroten worden deze prospectussen door de beurs in de loop van volgend jaar volledig op Internet gepubliceerd. Tevens wordt een verplicht aantal `leesdagen' bepaald waardoor beleggers voldoende tijd krijgen zich op de hoogte te stellen.