Beurs stoomt op naar record bij jaareinde

Alsof het jaar in stijl moest worden afgesloten stevende de AEX-index vanmorgen af op een recordslot van het jaar. Rond het middaguur stond de index 9,2 punten hoger op een record van 671,65 punten.

Het internationale beursklimaat was vanmorgen goed genoeg voor een recordpoging. In de Verenigde Staten steeg de Dow licht, en sloot de Nasdaq-index voor het eerst boven de 4.000 punten. Ook Tokio rondde een gunstig beursjaar af.

In Europa ging het vanmorgen op alle beurzen voor de wind. De handel trok zich niets aan van de opgelopen kapitaalmarktrente; die steeg tot 4,48 procent voor de Nederlandse tienjarige staatsobligatie. Daarmee werd de Verenigde Staten gevolgd, waar de markt verzwakte nadat de Amerikaanse index of leading indicators gistermiddag aangaf dat de hoge economische groei er zeker tot in de komende lente aanhoudt.

De afkalvende koers van de euro werd als gunstige factor gezien voor de exportposities en winstomrekening van buitenlandse dochters van Nederlandse beursfondsen. De euro leek, met een waarde van 1,0034 dollar, op weg het jaar af te sluiten op pariteit met de Amerikaanse dollar. De Europese eenheidsmunt begon het jaar op ruim 1,17 dollar.

Geheel in lijn met de rest van Europa waren het vooral de technologie- en commcunicatie-aandelen die sterk waren op het Damrak. ASML ging ruim 2 procent omhoog op 19,20 euro, KPN steeg 2,8 procent op 96,80 euro. Baan klom zelfs tegen de 3 procent en Philips was 2,4 procent hoger op 134,20 euro. daarmee boekte het concern een koersrecord.

Op de laatste dag van de handel had het Damrak te maken met uiterst dunne omzetten. De professionele handel was vrijwel absent, en het waren vooral particuliere orders die de beurs aan de gang hielden.

Net als gisteren was Koninklijke Olie in trek. Op de termijnmarkt klimt de olieprijs naar nieuwe toppen en olie-aandelen profiteren daarvan. In Londen was concurrent BP Amoco ook al hoger, en via de Londense handel in halfzuster Shell mocht ook Koninklijke Olie op het Damrak vooruit. Olies stegen met 2,31 procent tot 61,49 euro.

Uitgeverij VNU had te lijden onder winstnemingen na de klimmende koersen van de afgelopen periode. Het uitgeversconcern sprong eruit met een verlies van een dikke euro op 51,20. Concurrenten Elsevier en Wolters Kluwer daarentegen liepen vrolijk mee op de weg omhoog. Vooral Elsevier deed goede zaken met een stijging van bijna 2,25 procent op 11,87. Wolters Kluwer deed het wat rustiger aan met een plusje van bijna een procent op 34 euro.

Unilever nam in de loop van de ochtend weer voorzichtig deel aan de recordjacht, na een licht verlies in de vroege morgen. Het voedingsconcern stond 18 eurocent hoger op 54,88. Daarmee is Unilever weer in herstel nadat twee weken geleden de koers tot 49,15 euro zakte – het laagste niveau in twee jaar.