Belegeraar van Sarajevo acht zich onschuldig

De Bosnisch-Servische generaal Stanislav Galic heeft zich gisteren onschuldig verklaard aan de zeven aanklachten die bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag tegen hem zijn ingebracht. De aanklachten betreffen moord op burgers en het zaaien van terreur tijdens de belegering – onder zijn commando – van Sarajevo.

De 56-jarige Galic, tien dagen geleden in Banja Luka gearresteerd, was tijdens de Bosnische oorlog commandant van het Sarajevo Romanija Korps, dat, 18.000 man sterk, drieëneenhalf jaar dood en verderf zaaide in het omsingelde Sarajevo. De beschietingen met artillerie en door sluipschutters kostten in totaal 10.500 mensen, voornamelijk burgers en in 1800 gevallen kinderen, het leven. Galic is een van de meest prominente verdachten die voor de rechters van het VN-tribunaal in Den Haag zijn verschenen.

Volgens de openbare aanklager heeft Galic' legereenheid ,,44 maanden lang een militaire strategie uitgevoerd waarbij met artilleriebeschietingen en sluipschuttervuur burgers van Sarajevo werden gedood, verminkt, gewond en geterroriseerd.'' ,,Het Sarajevo Romanija Korps bombardeerde en beschoot burgers die in hun moestuintjes werkten, in de rij stonden voor brood, water haalden, begrafenissen bijwoonden, winkelden op markten, in trams reden, hout verzamelden of met hun vrienden of kinderen op straat liepen'', aldus de openbare aanklager. In de aanklacht worden 38 specifieke gevallen opgesomd waarbij burgers het uitdrukkelijke doelwit van Galic' manschappen waren; een geval betreft de beschieting van de markt in de oude stad van Sarajevo op 4 februari 1994, waarbij 66 mensen werden gedood en 140 anderen werden gewond. Een ander geval betreft een vijfjarig meisje dat, zittend in een stoel buiten haar huis, werd doodgeschoten.

Galic – een directe ondergeschikte van de toenmalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic – luisterde zonder emoties te tonen naar de aanklacht. Hij diende een verzoek in om de lijst van specifieke gevallen niet in zijn geheel te laten voorlezen en verklaarde zich vervolgens onschuldig. Voor elk van de zeven aanklachten tegen de generaal kan hij levenslang krijgen.

Later gisteren werd een andere onlangs gearresteerde Bosnische Serviër in Den Haag voorgeleid: Zoran Vukovic, beschuldigd van het organiseren van ,,verkrachtingskampen'' in de stad Foca in 1992. In die kampen werden moslim-meisjes en -vrouwen opgesloten die daar permanent werden verkracht, mishandeld, vernederd en die er als `seksslavinnen' werden gebruikt door Servische militairen en para-militairen met verlof. Tegen Vukovic werden acht aanklachten wegens verkrachting en foltering uitgebracht. Hij verklaarde onschuldig te zijn. (Reuters, AP)