Bank BCP neemt deel in Achmea

Banco Comercial Português (BCP), de tweede bank van Portugal, koopt voor omgerekend 485 miljoen gulden een belang van dertig procent in de bankactiviteiten van de coöperatieve bank en verzekeraar Achmea.

Dit heeft de in Zeist gevestigde financiële groep gisteren bekendgemaakt.

Achmea, in de eerste plaats een verzekeringsbedrijf (Centraal Beheer, FBTO, Avéro, Zilveren Kruis), verwacht dat BCP de bancaire activiteiten van het conglomeraat een impuls zal geven. Die bestaan nu uit Staal Bankiers, Achmea Hypotheekbank (gemeten in balanstotaal de grootste activiteit), de Belgische Europabank en het Luxemburgse Banque Colbert. Het balanstotaal van de bankgroep bedraagt 24,8 miljard gulden, de winst bedroeg vorig jaar voor belastingen 116 miljoen gulden (netto 76,9 miljoen gulden), ongeveer 20 procent van het resultaat van Achmea als geheel. De winst van de bankgroep van Achmea kwam over de eerste helft van dit jaar uit op ongeveer 76 miljoen gulden.

BCP verkoopt in Portugal onder meer financiële producten via supermarkten. Achmea heeft eerder vergelijkbare plannen aangekondigd in samenwerking met Ahold-dochter Schuitema. Volgens een woordvoerder van Achmea is het nog te vroeg om te zeggen welke bancaire activiteiten in samenwerking met BCP verder zullen worden uitgebouwd.

Het balanstotaal van BCP, opgericht toen in 1985 in Portugal voor het eerst particuliere banken werden toegestaan, bedraagt ruim 70 miljard gulden. De winst bedroeg in het afgelopen jaar bijna 600 miljoen gulden. BCP is de grootste particuliere bank van Portugal. Alleen de staatsbank Caixa General is groter.

BCP en Achmea werken al samen in Eureko, een alliantie van zeven financiële dienstverleners. Als onderdeel van deze samenwerking had Achmea al een belang van drie procent in BCP.

Eerder dit jaar probeerde BCP de Portugese bank en verzekeraar Champalimaud over te nemen. Dat mislukte na een ingreep van de Europese Commissie. Wel slaagde de Portugese bank erin een belang te verwerven in de Poolse bank Big Gdanski.

Volgens Achmea heeft BCP niet de intentie de bancaire activiteiten van Achmea in zijn geheel over te nemen of de samenwerking met andere delen van het financiële conglomeraat de komende jaren uit te breiden. Achmea onderhandelde vorig jaar tevergeefs over een fusie met de eveneens coöperatieve Rabobank. Deze laatste bank kwam enkele maanden geleden met de Duitse DG Bank tot een akkoord over intensieve samenwerking.