ABN Amro verhoogt druk op traditionele beurzen

ABN Amro heeft een belang genomen in een kleine elektronische beurs in Londen. Volgens sommigen als protest tegen de trage integratie van de bestaande Europese beurzen. Niet waar, zegt de bank.

Is het een motie van wantrouwen ten opzichte van de Amsterdamse beurs of is het slechts een tactische stap voor de zekerheid? ABN Amro maakte gisteren bekend een belang van 9 procent te hebben genomen in de Londense beurs Tradepoint. Deze elektronische beurs is nog maar een kleine speler, maar de omvang van de aandeelhouders (zoals JP Morgan, Merrill Lynch en Deutsche Bank) verraadt bovengemiddelde ambities. Ambities die gemakkelijk ten koste van de Amsterdamse effectenbeurs kunnen gaan.

,,Wij willen ons bevinden in het voorste gelid van het front en dat willen we zo houden. Slechts één handelssysteem kan de beste prijs bieden en we weten nu nog niet of dat Tradepoint of de beursalliantie is'', stelt ABN Amro in een reactie. ,,Meer moeten de mensen in deze deelneming niet lezen.''

ABN Amro, ook voor 10 procent aandeelhouder van de Amsterdamse beurs, heeft in meer dan veertig aandelenbeurzen wereldwijd belangen. Wat zij heeft betaald voor het belang in Tradepoint wil de bank niet zeggen.

Het Britse Tradepoint, vier jaar geleden opgericht en verliesgevend, is voor de traditionele beurzen, zoals de London Stock Exchange, nog geen serieuze concurrent. De beurs neemt slechts 0,5 procent van de Britse aandelenhandel voor haar rekening en staat alleen voor grote institutionele beleggers open. Door zijn grote en invloedrijke aandeelhouders en door het moderne concept van de beurs (schermenhandel, lange openingstijden, lage kosten) wordt toch serieus rekening gehouden met Tradepoint.

De effectenhandel bevindt zich, vooral door de technologische ontwikkelingen, in een turbulente fase. Niemand weet welk systeem of welke beurs het gaat winnen. De traditionele effectenbeurzen zien van alle kanten concurrentie op zich afkomen en hebben elkaar dit jaar gevonden in een Europese alliantie. De vorderingen daarvan gaan menig speler echter te langzaam: met name in de Angelsaksische wereld wordt de deelneming van ABN Amro dan ook uitgelegd als protest tegen trage vorderingen in Europees verband. Vanaf november komend jaar bieden de acht traditionele beurzen (waaronder Amsterdam en Londen) een elektronisch platform aan, waar kan worden gehandeld in de driehonderd populairste aandelen van Europa. Ook Tradepoint wil deze Europese blue chips vanaf komend najaar verhandelen. ,,Alle handel die naar andere beurzen gaat zorgt ervoor dat bij ons de liquiditeit terugloopt en de tarieven per saldo omhooggaan. Maar we denken niet dat het zover zal komen'', aldus de Amsterdamse beurs.

De zegsman van de beurs ontkent dat de Europese samenwerking trager verloopt dan gepland. ,,Natuurlijk gaat het sneller om een volledig nieuwe beurs op te zetten, maar dan moet je wel nog een markt creëren. Bij ons lijkt het langer te duren, maar we hoeven geen positie in de markt op te bouwen zoals de nieuwkomers.'' ABN Amro wil geen oordeel geven over de snelheid van de Europese beurzenalliantie.

De vraag is ook of de Europese integratie zal slagen. Vooral Frankfurt lijkt dubbel spel te spelen door én deel uit te maken van de alliantie én zelf allerlei Europese initiatieven te nemen. Zo heeft de Deutsche Börse zich onlangs met haar nieuwe organisatie Euroboard opengesteld voor buitenlandse (Europese) aandeelhouders en tracht de optiebeurs Eurex, voor de helft eigendom van Frankfurt, marktpartijen uit Amsterdam weg te kapen. ,,De ambities van de Duitsers zijn inderdaad hoog'', geeft de Amsterdamse beurs toe, ,,maar vergeet niet dat ze nog wel gewoon in onze werkgroep zitten.''