Verzekeraar Allianz en CDR kopen vliegtuigbouwer

De Duitse verzekeraar Allianz heeft samen met een New Yorkse investeringsmaatschappij Clayton, Dubilier & Rice (CDR) de Amerikaans-Duitse vliegtuigbouwer Fairchild-Dornier overgenomen. Met de transactie is in totaal 1,2 miljard dollar of 2,6 miljard gulden gemoeid.

Allianz en CDR steken respectievelijk 100 en 300 miljoen dollar in een fonds voor de bouw van nieuwe vliegtuigen. Samen hebben ze met hulp van een consortium van Duitse banken en instellingen nog eens 800 miljoen dollar gereserveerd voor het saneren van schulden van de vliegtuigbouwer. De toekomst van Fairchild-Dornier, gespecialiseerd in de bouw van kleinere, regionaal opererende vliegtuigen, is daarmee voorlopig verzekerd. De vliegtuigbouwer was al enige tijd op zoek naar nieuwe partners om fors te kunnen investeren in nieuwe modellen. De nood werd extra hoog nadat de uitgifte van obligaties was mislukt met een totale waarde van 300 miljoen dollar.

Het Amerikaanse Fairchild werd in 1996 eigenaar van Dornier, dat tot dan een verlieslijdend bestaan leed onder de vleugels van het Duitse vliegtuigbouw- en ruimtevaartconcern Dasa. Laatstgenoemde gaat binnenkort over in het Europese consortium EADS, samen met het Spaanse Casa en het Franse Aerospatiale-Matra. Dasa heeft nu nog 20 procent van Fairchild-Dornier in handen. De van CDR afkomstige Charles Pieper wordt de nieuwe bestuursvoorzitter.

Fairchild-Dornier is in een felle concurrentieslag verwikkeld met het Braziliaanse Embraer en het Canadese Bombardier. Deze regionale vliegtuigbouwers zijn bezig met de ontwikkeling van nieuwe toestellen die zeventig pasagiers kunnen vervoeren en Fairchild-Dornier wil daarbij niet achterblijven.

De financiering van Fairchild-Dorniers eigen 728-jet voor 70 passagiers en van versies voor 50 en 100 passagiers - zo'n miljard dollar - was de voornaamste aanleiding voor de transactie van Allianz en CDR. De marktkansen voor het 728-model namen eerder dit jaar belangrijk toe toen Lufthansa 60 van die toestellen ter waarde van 1,6 miljard dollar bestelde en een optie nam op nog eens 60 728's. Fairchild-Dornier bouwt op dit moment alleen nog maar een vliegtuigen voor 30 en 40 passagiers.