Verstekelingen verstoppen zich in scheepscontainer

De politie van Rotterdam-Rijnmond heeft gisteren dertien verstekelingen aangehouden die op een schip in de haven van Rotterdam waren aangekomen. De verstekelingen, jonge mannen van waarschijnlijk Marokkaanse afkomst, zaten in een container op het schip uit het Marokkaanse Tanger.

De mannen werden ontdekt nadat de container gistermiddag was gelost in de Beatrixhaven. Een werknemer van het containeroverslagbedrijf hoorde stemmen en opende de deur, waarop de verstekelingen vluchtten. De politie kon de meeste mannen aanhouden op het bedrijfsterrein. Vermoedelijk zijn er nog twee voortvluchtig. De arrestanten worden vandaag door de rivierpolitie verhoord.

Volgens woordvoerder A. Geelof van de politie Rotterdam-Rijnmond hebben de verstekelingen uit economische motieven geprobeerd Nederland binnen te komen. De mannen bezaten geen identiteitspapieren en worden waarschijnlijk teruggestuurd.

Het aantal verstekelingen in de Rotterdamse haven is het afgelopen jaar overigens afgenomen. Tot nu toe heeft de politie 115 mensen aangehouden, in 1998 was dat aantal nog 160. Gemiddeld ligt het aantal verstekelingen ongeveer op 125 per jaar.

De marechaussee in Vlissingen spreekt juist van een toenemend aantal verstekelingen. ,,Bij ons gaat het vooral om mensen die via Nederland in Engeland proberen te komen'', aldus een medewerker. ,,Dit jaar hebben we al driehonderd van deze `trailertoeristen' aangehouden.'' Twee weken geleden hield de marechaussee nog tien mensen uit Sri Lanka aan. Over twee weken arriveert een schip met twee mensen uit Tanzania. ,,We zijn getipt.''