Verdwenen in anonimiteit na acht titels

Waar zijn ze gebleven, de clubs die deze eeuw in hun tak van sport de beste van Nederland waren maar nu uit beeld zijn verdwenen? Een serie over vergeten verenigingen. In deel 2 volleybalclub Blokkeer.

Blokkeer verscheen in het midden van de jaren zestig ineens aan de top van het Nederlandse volleybal. Na acht landstitels verdween de Rijswijkse club bijna net zo snel in de anonimiteit. Sponsor Starlift met de eigenzinnige directeur Dé Stoop besloot in 1978 de topspelers mee te nemen naar een andere club, het Voorburgse Corbulo. Twee jaar later degradeerde het leeggeplukte Blokkeer uit de eredivisie en de ploeg kwam daar nooit meer in terug.

De naam van Blokkeer is momenteel niet meer terug te vinden in het volleybal. De vereniging fuseerde meteen na het vertrek van Starlift met het Haagse PVC (PVC/Blokkeer). In 1990 had de vereniging veel minder dan honderd leden over. Een samengaan met VSC, de andere bespeler van de Marimbahal, was de beste oplossing. De nieuwe naam werd VC Rijswijk. Drie jaar geleden werd Inter Amicos, de derde en laatste volleybalvereniging uit de Zuid-Hollandse gemeente, hieraan toegevoegd. Nu gaat de fusieclub als Inter Rijswijk door het leven. Er staan ongeveer 400 leden ingeschreven. De eerste mannenploeg speelt in de tweede divisie, de vrouwen een klasse hoger.

Niets herinnert bij Inter Rijswijk nog aan de grote successen van weleer. De kleuren van Blokkeer – rood en wit – zijn verdwenen. Inter Rijswijk speelt in blauw-geel. Ook staan of hangen er geen bekers en vaantjes van Blokkeer in de sporthal. Gert van Iterson, bestuurder van de oude topclub, zegt dat jammer te vinden. ,,Maar ik ben niet de persoon om het te veranderen. Want dat zou bij anderen weer verzet oproepen.''

Andere leden hebben een paar jaar geleden voorgesteld de naam Blokkeer in ere te herstellen. Daardoor zou het misschien gemakkelijker worden sponsors aan te trekken. Het idee kreeg echter weinig bijval. Van Iterson haalt er nu zijn schouders over op. Hij vindt het belangrijker dat de fusieclub gezond is. Later zegt hij toch: ,,Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat de naam zo makkelijk verloren is gegaan. Blokkeer heeft voor veel mensen nog steeds een speciale klank en uitstraling.'' Alleen het jaarlijkse buitentoernooi op Duinrell draagt uit een soort eerbetoon de naam van Blokkeer.

Gert van Iterson is de zoon van mede-oprichter en oud-voorzitter Piet van Iterson. De inmiddels overleden vader was bijna veertig jaar de grote man achter Blokkeer. Naast het verenigingswerk deed Van Iterson sr. ook veel werk voor de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo). Hij was onder meer secretaris en administrateur. Zijn woning deed in die periode zelfs dienst als bondsbureau.

Blokkeer werd in hetzelfde jaar, 1947, opgericht als de NeVoBo. De vereniging ontstond uit een `buurtgymclubje'. Lang stond Blokkeer in de schaduw van RVC, een andere Rijswijkse club. RVC werd onder leiding van volleybalpionier Kees van Zweeden in de beginperiode van de nationale competitie tien keer Nederlands kampioen bij de mannen (1949-'58).

Bij de invoering van landelijke eredivisie in 1962 speelde Blokkeer niet op het hoogste niveau. Dat veranderde toen de vereniging in 1964 fuseerde met het Voorburgse DES (Door Eendragt Staerk). Die club was datzelfde jaar landskampioen geworden. DES kwam voort uit de gereformeerde kerk, maar de volleybalgekke Henk Hoogerwaard, een sportinstructeur van de politie, leidde de mannenploeg na een jarenlange opleiding naar de top.

Hoogerwaard, ook al overleden, sprak bij het samengaan tussen Blokkeer en DES niet over een fusie. ,,Op een gegeven moment is DES opgehouden te bestaan'', zei hij in het boek Hoppa, 50 jaar volleybal in Nederland. ,,Ik ging als trainer naar Blokkeer omdat ik Piet van Iterson graag mocht. Al mijn spelers volgden mij, omdat ze graag bij mij wilden blijven trainen.''

En zo kreeg Blokkeer plotseling een kampioensploeg in huis. De Rijswijkers zelf leverden alleen Hans Kranenburg voor het basisteam, de anderen kwamen van DES: Frank Constandse, Jurriaan Koolen, Henk Schreuders, Joop Tinkhof en Jacques de Vink. Deze ploeg bleef jarenlang in dezelfde samenstelling spelen. Eén seizoen heette de club nog Blokkeer/DES, daarna alleen nog Blokkeer. Vier jaar achtereen eindigde de Rijswijkse ploeg ongeslagen bovenaan in de eredivisie, in het seizoen 1967-'68 zelfs zonder een nederlaag.

In 1969 werd de verzadigde Hoogerwaard als trainer-coach opgevolgd door de Hongaarse vluchteling Sandor Racz. Dat bleek geen succes. Nadat Blokkeer de titel twee keer aan het Amsterdamse AMVJ had moeten laten, dreigden de spelers met vertrek als Hoogerwaard niet zou terugkeren. Dat gebeurde in 1971.

Een jaar later maakte Stoop met Starlift zijn entree bij Blokkeer. Hij was volgens Gert van Iterson, destijds penningmeester, de eerste echte sponsor. ,,Stoop betaalde een ton per jaar en dat was voor die tijd een gigantisch bedrag.'' Met ingang van 1970 mocht een volleybalvereniging een bedrijfsnaam aan de clubnaam koppelen en reclame op het shirt dragen. Zo heette Blokkeer achtereenvolgens Eminent Blokkeer, Mars Blokkeer en Starlift Blokkeer. Later werd de naam van Blokkeer zelfs afgekort, Starlift BV.

Na zes jaar Rijswijk vond Stoop het nodig de topspelers, die bij hem onder contract stonden, te stallen bij het Voorburgse Corbulo. Daar waren de omstandigheden volgens manager Nico Ros beter, onder meer door een grotere jeugdafdeling en een sterkere tweede ploeg. De voorgenomen verhuizing zorgde voor veel commotie, maar juridisch bleek er niets tegen in te brengen. Alleen basisspeler Ad van der Velden weigerde mee te gaan naar Voorburg. Hij bleef bij Blokkeer en hielp mee aan het klassebehoud (zevende plaats) in de eredivisie. Maar de Rijswijkse ploeg had te weinig kwaliteit om het verlies van een heel team op te vangen. Het daaropvolgende seizoen (1979-'80) viel het doek alsnog voor Blokkeer.

Daarmee was een einde gekomen aan een glorieperiode die liefst acht landstitels opleverde. Oud-bestuurder Van Iterson (52), nog steeds volleyballend bij Inter Rijswijk, is niet rancuneus tegenover Stoop. ,,We hebben met elkaar een mooie tijd gehad.''