Uitzendketens omlaag op mat Damrak

De uitzendbureaus deden het vanmorgen slecht op een zeer matte effectenbeurs in Amsterdam. Randstad verloor ruim 2 procent, terwijl Unique zelfs een verlies van ruim 5 procent liet zien.

De koersval was te wijten aan de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendmaakte over de uitzendbranche. Volgens het CBS is de groei eruit en viel de omzet in het derde kwartaal van dit jaar nauwelijks hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De uitzendbranche zelf bestrijdt deze cijfers en rekent op voortgaande groei.

Effectenbank Stroeve constateerde vanmorgen dat juist Unique, dat het hardst viel, zich aan de malaise in de uitzendwereld kon onttrekken. In de eerste negen maanden liet dat bedrijf een autonome omzetgroei van meer dan 10 procent zien, zo schrijven de analisten. Stroeve noemt Unique dan ook een ondergewaardeerd fonds dat op termijn kan pieken ten opzichte van de AEX. Vedior was onveranderd op 10 euro.

De cijfers over de uitzendkrachten gelden als een belangrijke indicator voor de conjunctuur. Stijgende vraag naar tijdelijke werknemers wijst op groei van de economie, terwijl afvlakken van die vraag op het tegendeel wijst. Het grote probleem voor de branche is nu echter dat ze onvoldoende tijdelijk personeel kan vinden.

De beurs van Amsterdam bleef verder tamelijk ongeanimeerd. De AEX-index, de toonaangevende graadmeter, noteerderondom het middaguur een winst van 4,15 punten op 662,63 punten. Daarmee bleef de door ING voorspelde doorbraak van de 670 punten-grens buiten beeld. Het record staat vooralsnog op 666,58 punten.

De opmars van de AEX werd vooral gesteund door ASML, KPN, Ahold en Koninklijke Olie. Olie won bijna drie procent op 60,16 euro, KPN bijna twee procent op 94,15 euro, Ahold ruim twee procent op 29,27 euro en ASML een procent op 107,40 euro.

De Midkap-index kwam nauwelijks in beweging. Rond de middag noteerde deze graadmeter van middelgrote fondsen een plus van 0,63 punten op 647,07.

Zelfs Hagemeyer kon op deze stille beurs omhoog. Het handelshuis dikte bijna 2 procent aan tot 21,48. Hagemeyer heeft flink last gehad van de perikelen bij dochter Ceteco. Dat belang in Ceteco heeft Hagemeyer inmiddels afgeboekt.

De beleggers staan grotendeels aan de zijlijn wegens de millenniumwisseling. Alleen enkele particuliere beleggers zwerven op de beursvloer rond. Petroplus kwam in het nieuws met de aankoop van een belang in een Antwerpse raffinaderij. Dat bezorgde de kleine oliemultinational een winst van 0,65 eurocent op 11,95, een groei van 6 procent.

Enige tijd geleden kondigde de beurs een onderzoek naar Petrolus aan, want nieuws over een overname van een Zwitserse raffinaderij was al in brede kring bekend voordat het officieel naar buiten kwam.