`The Sixth Sense' is een horrorfilm zonder bloed

The Sixth Sense staat in Amerika nummer twee op de lijst van de best verdienende films van het jaar, achter Star Wars: The Phantom Menace. De film, die 55 miljoen kostte, heeft in de Verenigde Staten aan de kassa al meer dan 275 miljoen opgeleverd. De kritieken in de Amerikaanse pers waren vrij gunstig. The Sixth Sense kan bogen op een grote ster, Bruce Willis en men praat al over een Oscarnominatie voor Willis' jonge tegenspeler, Haley Joel Osment. Genoeg reden om de film met veel tamtam in Nederland uit te brengen. Maar de The Sixth Sense ging vorige week zonder ophef in `voorpremière' in een paar bioscopen. Er is ook nog geen persvoorstelling van gegeven. Wellicht hadden de Pathébioscopen plots een doek over, maar deze stille uitbreng past wel bij de film.

De marketingcampagne voor The Sixth Sense is, ook in Amerika, het tegendeel van die voor The Blair Witch Project, die andere onverwachte hit van 1999 (140 miljoen dollar). Over The Blair Witch Project circuleerden al maanden voor de première allerlei geruchten, die vooral via een vernuftige website de wereld in kwamen. Van tevoren kende iedereen ook al het einde van de film. Bij The Sixth Sense gokte men op mond op mond reclame.

Wie het einde van The Sixth Sense al kent voor hij de bioscoop ingaat, zal niet door de film verrast worden. Eigenlijk doet alles wat erover gezegd wordt afbreuk aan de verrassing die de film in petto heeft, zelfs weten dat er een verrassing is. Net als bij The Crying Game en The Usual Suspects neemt het verhaal een wending die al het voorafgaande in een ander licht stelt. Elke recensent zal zijn lezers dus wel moeten adviseren zijn recensie van deze film niet uit te lezen. U bent gewaarschuwd.

The Sixth Sense is de derde film van de 28-jarige Indiaas-Amerikaanse regisseur M. Night Shyamalan, wiens vorige films in Europa nooit zijn uitgebracht. De film speelt zich af in Philadelphia. Daar heeft de kinderpsycholoog Malcolm Crowe (Willis) zijn praktijk. Hij krijgt te maken met een achtjarig jongetje wiens ouders zijn gescheiden en dat op school voor freak wordt uitgemaakt. Crowe wint het vertrouwen van het jongetje en vertelt hem zijn geheim, dat de kijker dan al kent. De jongen wordt lastig gevallen door geesten.

The Sixth Sense is een horrorfilm die het meer van atmosfeer dan van schokeffecten moet hebben. Philadelphia, een stad met meer Europees verleden dan de meeste Amerikaanse steden, wordt koud, blauw en barok in beeld gebracht door cameraman Tak Fujimoto, die eerder onder meer The Silence of the Lambs en Beloved fotografeerde. Op het eerste gezicht lijkt het alsof alleen de geesten in The Sixth Sense vreemd zijn. Maar ook het alledaagse is er eigenaardig. Bijna elke scène doet je wel een keer je wenkbrauwen fronsen, of hij zich nu thuis, op school, of in een bus afspeelt. Is het niet gek dat een door actieheld Bruce Willis gespeelde man zich per bus verplaatst? Ook de op andere horrorfilms gebaseerde verwachtingen spelen je parten. Moet er nu niet snel iets vies gebeuren? Maar The Sixth Sense heeft een geheimzinnig traag tempo en bloed is er nauwelijks in te zien.

Naar verluidt kochten veel Amerikaanse bezoekers van The Sixth Sense na afloop meteen weer een kaartje. Je kunt er ook voor kiezen beduusd te blijven. Aan het eind van het jaar komt er uit Hollywood nog een surprise.

The Sixth Sense. Regie: M. Night Shyamalan. Met: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette, Olivia Williams, Trevor Morgan, Donnie Wahlberg. In: Calypso, Amsterdam; Buitenhof, Den Haag; Pathé, Rotterdam; Rembrandt, Utrecht.