Shas blijft in kabinet Israel

De Israelische premier Ehud Barak is er gisteren in geslaagd een regeringscrisis te voorkomen door een aantal begrotingseisen van de belangrijke Shas-partij in te willigen. Tijdens een gesprek van Barak met de Eli Yishai, leider van Shas, belde de Amerikaanse president Clinton op met de vraag of Shas op het punt stond het vredesproces met Syrië te torpederen. Het is nog niet duidelijk hoeveel honderden miljoenen guldens de minister van Financiën op tafel moet leggen om aan de eisen van Shas tegemoet te komen, maar Shas is er wel in geslaagd de onafhankelijkheid van het in financiële moeilijkheden verkerende schoolsysteem van deze ultra-orthodoxe partij te garanderen. Er gaan tientallen miljoenen guldens naar dit schoolsysteem. Verder gaat er veel geld naar de ministeries van Gezondheidszaken, Sociale Zaken en Religieuze Zaken die door Shas-ministers worden geleid.