Seksclubs in Rotterdam moeten dicht

Twee seksclubs aan de Rotterdamse 's Gravendijkwal, The Embassy Club en l'Ambassadeur, zijn hun vergunningen kwijt. De clubs hebben jarenlang illegale prostituees tewerkgesteld.

Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft ,,met onmiddellijke ingang en voor onbepaalde tijd'' sluiting van de clubs gelast. L'Ambassadeur heeft de Wet Arbeid Vreemdelingen de laatste twee jaar meer dan zestig keer overtreden. De Rotterdamse politierechter veroordeelde de uitbaters van l'Ambassadeur begin november tot een geldboete van 15.000 gulden.

In The Embassy Club, die een andere eigenaar heeft, trof de politie meerdere malen prostituees zonder een verblijfsvergunning aan. De seksclub overtrad bovendien de vuurwapenwet.

De prostituees van beide clubs kwamen uit Oost-Europa, Afrika en Zuid-Amerika. De meeste van hen zijn naar hun land teruggestuurd. Advocaat Roijers van The Embassy Club zegt dat het nog de vraag is of de Oost-Europese vrouwen wel illegaal in Rotterdam waren. Hij wijst op de zogenoemde associatieverdragen tussen de Europese Unie en landen als Polen, Tsjechië en Slowakije, die burgers van die landen de mogelijkheid bieden in Nederland te verblijven. Dat de vrouwen niet in het bezit van een werkvergunning waren, zegt volgens Roijers niets, omdat die voor prostitutie toch nooit zouden worden afgegeven.

De twee seksclubs zijn lange tijd gedoogd, ondanks regelmatige overtredingen. Volgens de gemeente is dat een gevolg van de lange bestuurlijke weg die in dergelijke gevallen moet worden bewandeld. Na de eerste overtreding volgt een mondelinge waarschuwing, dan volgen nieuwe controles en een schriftelijke waarschuwing. Tegen een dreigende sluiting kan de ondernemer bovendien beroep aantekenen.