`Russen rukken verder op'

Russische troepen zijn gisteren naar eigen zeggen verder opgerukt naar het centrum van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. In het centrum zijn echter de Tsjetsjenen duidelijk heer en meester.

Diverse Russische generaals uitten zich gisteren optimistisch. Volgens generaal Valeri Manilov, plaatsvervangend stafchef, zijn de Russen het centrum tot op twee kilometer genaderd. Minister van Defensie Sergejev repte van ,,een doorbraak'' die de militaire situatie ,,drastisch heeft veranderd''.

De Tsjetsjenen zijn niet van plan zich uit Grozny terug te trekken. Volgens buitenlandse journalisten in de stad, van de BBC en het persbureau AP, zijn ze ontspannen en vol vertrouwen. Wel klaagden ze gisteren over gebrek aan munitie. Aan hun kant hebben de Russen last van wat een Russische bron noemde ,,organisatie- en coördinatieproblemen''. Beide partijen melden de tegenstander zware verliezen toe te brengen en zelf nauwelijks verliezen te lijden. Maar The Washington Post citeerde gisteren een Russische officier die zei dat ,,we veel doden en gewonden hebben''. Russische media melden dat de Tsjetsjenen wegen hebben ondermijnd en greppels hebben gevuld met brandende olie om tanks tegen te houden en soldaten door de rook te hinderen bij het richten van hun wapens. Generaal Manilov zei dat Grozny wordt verdedigd door ,,bange tieners, bereid om te deserteren'' en door ,,islamitische fanatici die bereid zijn zich dood te vechten.'' (Reuters, AP, AFP)