PvdA wil VARA in publiek bestel

De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer wil zich erop beraden of door wijziging van het voorstel voor de concessiewet de VARA voor het publieke bestel behouden kan blijven. Dit heeft fractievoorzitter Melkert gisteren gezegd. Media-woordvoerder M. van Zuijlen voelt, net als D66 en VVD, niets voor wijziging van het wetsvoorstel, ondanks het dreigement van de VARA om uit het publieke bestel te stappen.

Melkert reageerde op de open brief die de kroonleden uit de raad van toezicht van de NOS eerder deze week publiceerden over de aankondiging van de VARA zich te oriënteren op vertrek uit het publieke bestel. De kroonleden vrezen dat het vertrek van de VARA ernstige gevolgen heeft voor dat bestel. Ze vinden ook dat `de politiek' zich meer met de stap van de VARA moet bemoeien. Ze verwachten dat door verandering van de concessiewet de omroep voor het bestel behouden kan blijven.

In zijn reactie noemt Melkert de brief een `belangrijk signaal' dat Kamer en kabinet niet kunnen negeren. Hij vindt dat alle omroepverenigingen, dus ook de VARA, de pluriformiteit van het bestel moeten dragen. ,,De fractie zal zich komende weken beraden op de wijze waarop de concessiewet dat doel beter kan dienen'', aldus Melkert. De mogelijke aanpassing van de concessiewet heeft betrekking op de regeling van verantwoordelijkheden voor de programmering van tv-programma's. Volgens het wetsvoorstel wordt het bestuur van de NOS verantwoordelijk voor de indeling. Een deel van de PvdA wil dat de besturen van de netten die verantwoordelijkheid krijgen.

Staatssecretaris Van der Ploeg (Media, PvdA) wil zijn wetsvoorstel, dat waarschijnlijk medio januari in de Tweede Kamer wordt besproken, niet wijzigen.