PEPER IN DE NEUS

In het kader van de verkouden neus twee geleerde berichten. De Amerikaanse biologen Jennifer Billing en Paul Sherman van de Cornell University hebben zich verdiept in de vraag: waarom worden juist in landen met een warm klimaat pittig gekruide gerechten gegeten? Hun antwoord: De kans op bederf van voedsel is in die landen groot. Specerijen en kruiden doden bacteriën. Wie overleven wil doet er dus goed aan die dingen te eten die zoveel mogelijk bacteriën doden. Peper, oregano, ui en knoflook doden vrijwel alle bacteriën. Hete pepers, van die groene en rode waarvan je neus gaat lopen en de tranen je in de ogen springen, zijn beter dan de gewone witte of zwarte peper. Om tot deze conclusie te komen deden Billing en Sherman het volgende: Ze verzamelden 4575 recepten uit 93 kookboeken uit 36 verschillende landen. Ze noteerden van die landen de temperatuur en de neerslag en het aantal `hete' kruiden en specerijen dat in de keuken werd gebruikt. In ons eigen land werd in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam onderzoek gedaan naar chronisch verstopte neuzen en overmatig niezen. Gebleken is dat een peperspray, die de uit hete pepers afkomstige stof alkaloïde capsaïcine bevatte, veel goed deed. Mensen die niet allergisch zijn en geen neusinfectie maar gewoon een verstopte neus hebben, ondervinden veel baat bij deze peperkuur. Ze kregen weer lucht. Rode pepers zijn heel gezond. Ze zijn rijk aan vitamine A en C. Vandaag een hoofdgerecht voor 4 personen: Garnalen met rode peper en kokosmelk. Bereiding: Snijd de paksoi, stelen en blad, in repen. Bak in een grote pan of wok de gepelde en gesnipperde ui in een beetje olie zacht en glazig. Voeg de ontvelde en in stukken gesneden tomaten toe, de klein gesneden ontvelde tenen knoflook, het in dunne ringen gesneden pepertje en een beetje zout. Laat alles ongeveer 10 minuten zachtjes bakken. Voeg de visbouillon en de kokosmelk (uit een blikje) toe. Breng aan de kook. Doe de paksoi en de garnalen in de pan. Laat alles een minuut of 2 zachtjes koken. Zodra de garnalen gaar zijn is het gerecht klaar. Strooi er koriander over.

    • Anne Scheepmaker