Ongeïnspireerd over de drempel

Van alle grootse plannen voor een spectaculaire millenniumviering is in Nederland weinig overgebleven. Alleen Amsterdam durft een groots volksfeest te organiseren.

,,Nederland is hartstikke millenniummoe, die hele heisa duurt nou al drie jaar. Toen begonnen de eersten al te roepen wat ze allemaal zouden gaan doen op deze bijzondere jaarwisseling. De een zou de wereld rond gaan vliegen, de ander ging trouwen op de Azoren. Het ene feest zou nog groter en spectaculairder worden dan het andere, d'r is niks van overgebleven'', zegt Hans Borrel, horeca–exploitant in Zwolle.

Enige tijd geleden was hij zelf nog van plan om daar op de Markt iets moois te organiseren in een grote tent. ,,Vooral ook voor de mensen die de straat op gaan, want niet alle cafés zijn open'', maar Borrel en zijn vrienden hebben er na enig overleg met de gemeente weer van afgezien. ,,De autoriteiten konden de veiligheid voor die nacht niet garanderen.'' Helemaal zonder vertier hoeft Zwolle het op deze bijzondere avond niet te stellen, in de Broerekerk wordt een muziekfeest voor een paar duizend man georganiseerd. En in de voormalige Bethlehemkerk is iets vergelijkbaars, zij het dan voor een kleiner publiek.

Op de website van de BBC met een overzicht van millenniumfeesten in de hele wereld is goed te zien hoe weinig geïnspireerd Nederland overgaat naar 2000. In vrijwel alle landen is er in diverse steden, niet alleen in de hoofdstad, iets moois te beleven, maar voor de BBC was alleen het spektakel op de Dam bijzonder genoeg.

Van de vier grote steden durft namelijk alleen Amsterdam het aan om in het centrum een soort volksfeest aan te richten. Het begint 's middags al op de Dam waar ook de grootste millenniumklok, geprojecteerd op een reuzenrad, te bewonderen is. In Den Haag (Silly Symphonies Renewer), Rotterdam en Utrecht worden op diverse plaatsen, in kerken, sporthallen of zalencentra wel muziekfeesten of houseparty's gehouden.

In Gouda deelt de woordvoerder van de gemeente mee dat ook hier een mooi plan is afgeblazen. ,,Ondernemers en gemeente hadden overlegd om iets groots te doen op de Markt. Er zou een tent worden neergezet waar allerlei muziekgroepen moesten optreden. Maar de veiligheid was niet te garanderen en daarom is het afgeblazen.'' Voor allochtone jongeren is in het sportcomplex De Springer tussen negen uur 's avonds en de volgende morgen vijf uur nog het een en ander te doen: muziek (groepen en dj's) èn een rad van avontuur.

Ook in Deventer draait in de nacht van de 31ste alles om een sportcomplex. De particuliere organisatie JAM 2000 heeft De Scheg afgehuurd om een feest voor vijftienhonderd tot tweeduizend man te houden: koren, fanfares, solo-optredens en bandjes. Tussendoor goochelacts door Hans Kazan.

In Zutphen had men eerder dit jaar het plan om een groot vuurwerk af te steken in de uiterwaarden van de IJssel. Maar al gauw kregen de betrokkenen het angstige vermoeden dat die uiterwaarden rond de jaarwisseling wel eens helemaal blank zouden kunnen staan. ,,En jawel, de uiterwaarden zijn nu helemaal ondergelopen, daar kun je dus niet terecht'', aldus een woordvoerder van de gemeente. Het vuurwerk is dus afgeblazen, hier en daar zijn in Zutphen nog wat kleinere muziekfeesten overgebleven.

Arnhem had geen grootse plannen. Een woordvoerder meent dat het er tijdens de millenniumwissel ,,nog rustiger is'' dan in andere jaren. Het lijkt er op dat een aantal restaurants en café's gesloten zullen zijn. Liefhebbers van spektakel moeten op oudejaarsavond in Nijmegen zijn, waar op de Waal een bijzonder vuurwerk en aanvullend een lichtshow te zien zullen zijn.

Volgens de VVV in Den Bosch zijn er veel feesten in cafés en dansgelegenheden, waarvoor kaarten moeten worden gekocht. In café Corte zal een groot millenniumfeest gehouden worden, waar de bezoekers ,,via satellietverbindingen contact maken met drie plaatsen in de wereld''.

Voor een groot volksfeest bleek in Eindhoven onvoldoende belangstelling. Het plan om het centrum te overdekken en aan het bedrijfsleven te verhuren voor feesten, leverde nauwelijks reacties op. Wel zijn verscheidene cafés geopend en kunnen in enkele restaurants besloten feesten worden bezocht.

In Maastricht zal er op de bewuste avond weinig bijzonders te beleven zijn. Op 2 januari begint de `Millenniumtour', met ,,een groot aantal activiteiten voor elk wat wils'', aldus de VVV. Op het Vrijthof blijft het ijspretpark Winterland in de oudejaarsnacht tot drie uur geopend.

De jaarwisseling maakt ook in Middelburg weinig los; de gemeente is nooit van plan geweest een groot feest te organiseren. In boekhandel Drukkerij wordt – overdag – echter een pianoconcert gegeven ter gelegenheid van het nieuwe millennium.

Feestgangers in Groningen moeten naar de Martinihal. Eerder al gelastte het gemeentebestuur een `drielagen–feest' op de Grote Markt, een gala in de Stadsschouwburg en een concert in de Oosterpoort af. De organisatie van het overdekte muziekfeest verwachten zo'n vierduizend jongeren in de Martinihal, waar op allerlei podia verschillende muziekstijlen te horen zijn. De meeste cafés en disco's in de stad zijn geopend.

In de voormalige Frieslandhallen in Leeuwarden wordt na middernacht het millenniumfeest De Warme Winternacht gehouden. Eerst is er een vuurwerk, daarna treden verschillende artiesten op, onder anderen Anneke Douma en een Surinaamse band. Via een groot scherm kan de menigte activiteiten tijdens de millenniumviering elders in de wereld volgen. In een grote tent naast het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen kunnen drieduizend mensen van tien uur 's avonds tot vijf uur 's morgens feesten. Er treden vier bands op, zoals de Happy Tunes en Super Nova.

Ook in Den Helder, om precies te zijn in Fort Kijkduin, is een muziekfeest met als thema: muziek van deze eeuw.

In Alkmaar waren in verschillende wijken vreugdevuren gepland, maar die zijn allemaal verboden wegens brandgevaar. Wel is er vanaf negen uur 's avonds een besloten dansfeest in Atlantis, waar zevenhonderd à achthonderd feestgangers een jaar geleden al kaartjes voor hebben gekocht.

(Bijdragen: Harm van den Bergh, Sheila Kamerman, Guus Valk)