Nog geen inzicht in problemen door sneeuwoverlast in Alpen

De Alpen ondervinden veel hinder van storm en zware sneeuwval. Er bestaat kans op lawines. Zo'n 110.000 Nederlanders zijn er op kerstvakantie.

Een aantal skidorpen in de Alpen is door hevige sneeuwval moeilijk bereikbaar geworden. Het Franse Val Thorens, waar veel Nederlanders verblijven, was gisteren compleet geïsoleerd. De ANWB zei vanochtend ,,nog geen idee'' te hebben hoeveel Nederlanders ,,eventueel in de problemen zitten'' door het zware weer in de wintersportgebieden.

,,Het merendeel van de 110.000 Nederlanders die de huidige kerstvakantie in de Alpen doorbrengen, gaat op eigen houtje'', zegt een woordvoerder van de ANWB. ,,Ze regelen alles buiten de reisbureaus om. We zoeken vandaag contact met onze zusterorganisaties in Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk om een inventarisatie te maken.''

De ANWB zegt dat in de Franse Alpen, waar met name Val Thorens, Val d'Isère, Les Deux Alpes en Les Arcs moeilijk bereikbaar zijn, gevaar bestaat voor lawines. ,,Daar geldt zelfs niveau vijf, het hoogste niveau wat lawinegevaar betreft'', aldus de woordvoerder. In Oostenrijk geldt in één gebied het niveau vijf, meldt de ANWB. Elders in dat land zijn de niveaus drie en vier van toepassing.

,,Er is inderdaad lawinegevaar, zegt de woordvoerder van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisorganisaties (ANVR). ,,Maar alleen buiten de pistes.'' Hij heeft net gesproken met vertegenwoordigers in zowel Oostenrijk als Frankrijk. De skiliften zijn veelal open, of gaan in de loop van de dag open, want het weer klaart op, aldus de woordvoerder. Het lawine-ongeluk van gisteren in het Tiroolse wintersportoord Galtür, waarbij negen Duitse toeristen om het leven kwamen, was pure zelfmoord, aldus de woordvoerder. ,,Het was bekend dat er lawinegevaar was.''

De reddingswerkers zijn door het slechte weer niet in staat te zoeken naar de verongelukte Duitsers. Het sneeuwt er en er hangt een dikke mist. In Oostenrijk viel gisteren in 20.000 huizen de electriciteit uit. De stroomkabels bezweken onder het gewicht van de sneeuw. Na enkele uren was er weer stroom door noodvoorzieningen.

De situatie in het wintersportgebied is veel minder ernstig dan begin dit jaar, toen 30.000 Nederlanders vast zaten in Oostenrijkse skidorpen. Galtür werd toen bijzonder zwaar getroffen. Achtendertig mensen vonden er de dood. Ook leidde de lawines toen tot problemen met de stroomvoorziening en het telefoonverkeer. In Zwitserland vielen toen door de lawines zeventien doden en werd er een totale schade van 1,35 miljard gulden aangericht.

Als er veel sneeuw ligt kan dat, zowel bij dooi als bij vorst, lawinegevaar opleveren. Een lawine kan verschillende oorzaken hebben. Bij zonnig weer gaat de bovenste laag van de sneeuw smelten en kan het sneeuwdek gaan glijden. Ook verse natte sneeuw en smeltende oude sneeuw kunnen lawines veroorzaken door de grote hoeveelheden water die deze massa's bevatten.

Veel lawines doen zich voor bij vorst en harde wind. Hevige sneeuwval kan bij lage temperaturen aanleiding geven tot lawines van poedersneeuw, waarbij een dichte wolk van sneeuw met zeer grote snelheden van soms 200 tot 300 kilometer per uur omlaag komt. Skiërs kunnen dergelijke lawines zelf veroorzaken door lichte trillingen. Bij regen en dooi kunnen natte lawines optreden, waarbij de hele sneeuwlaag tot de ondergrond gaat schuiven.