Nationale familie doorstaat nationale ramp

Frankrijk voelt zich door een nationale ramp getroffen. En is dientengevolge ,,één grote familie'' waar ,,de solidariteit werkt''. Van de Calvados tot in de Alpen.

,,Oorlog op meerdere fronten'', zo typeert het dagblad Libération vandaag de toestand nadat twee stormen het land hebben getroffen. De stormen zijn voorbij, maar inmiddels heeft de sneeuw zich gemeld, in het Alpengebied, maar ook in het zwaar getroffen Normandië. De Franse weerdienst voorspelt kou voor de komende dagen, terwijl grote delen van het land zonder elektriciteit zitten.

Zelfs olifanten zijn niet veilig voor het noodweer. `Saïb' werd in de dierentuin van Arcachon, in de buurt van Bordeaux, bijna verpletterd door een omvallende boom, aldus Libération. De zoo is veranderd in een woestenij, net als de rest van het zuidwesten, dat het zwaarst werd getroffen.

In de nacht van maandag op dinsdag, toen de storm het hevigst was, vielen in het zuidwesten van Frankrijk twintig doden. In de Charente-Maritime, ten noorden van Bordeaux, werden twee automobilisten verpletterd door een boom, een derde door een muur. Een bejaarde bezweek aan een hartaanval en een voetganger kwam onder een boom.

Libération wijt het hoge dodenaantal – in totaal 68 – voor een ,,abnormaal'' groot gedeelte aan roekeloosheid. De Fransen, meent de krant, zijn dergelijk natuurgeweld niet gewend en bezitten niet de overlevingsreflexen waarmee personen in notoire rampgebieden behept zijn. Toen de storm op z'n hoogtepunt was, begaven te veel Fransen zich te voet of per auto in de straten, alsof het gewone leven doorging.

De sirenes in Bordeaux klonken maandagnacht onafgebroken. De stad biedt nu een grimmige aanblik, melden ooggetuigen. Bomen zijn ontworteld, schoorstenen ingestort, daken weggewaaid. De kades zijn over een lengte van meerdere kilometers ondergelopen. Een ,,klein meer van een halve meter diep'' bedekt de straten, schrijft Le Monde. Ook in de omgeving van Bordeaux is grote kans op overstromingen door aanhoudende regenval.

De punt van Cap-Ferret, vlak buiten Bordeaux, is veertig meter korter. De wind heeft met een snelheid van soms 172 kilometer per uur het zand weggeslagen. De Médoc, de beroemde wijnstreek, is zwaar getroffen. Negentig procent van de huishoudens van de nabijgelegen Dordogne zat vanochtend zonder elektriciteit. Veel winkels zijn gesloten, of doen bij kaarslicht zaken. Batterijen zijn nauwelijks meer te krijgen.

In delen van Frankrijk is het water in flessen gerantsoeneerd. Waterleidingen zijn vaak afgesloten. Waterleidingbedrijven verwachten bovendien dat – ijskoude – leidingen zullen knappen als er over een paar dagen weer water doorheen wordt gepompt. Het eerste water uit de kraan zal naar verwachting bruin en slecht te drinken zijn.

Toch zijn er ook positieve geluiden te horen. Zowel Libération als Le Monde constateert dat de opvang van getroffenen en slachtoffers goed verloopt. Een hulpverlener in Saint-Pierre-sur-Dives, in de noordwestelijke Calvados, zegt in Libération opgelucht dat ,,de solidariteit werkt'' nadat slechts enkele families zich hebben gemeld in het opvangcentrum. De meeste getroffenen hebben onderdak gevonden bij vrienden en familie.

Vier Franse banken - BNP, Caisse d'épargne, Société générale en Dexia – hebben fondsen opengesteld voor slachtoffers van het noodweer, meldt de regionale krant France-Ouest. Gedupeerden kunnen renteloos geld lenen.

,,De Franse familie moet nu zijn wonden likken'', zei de Franse president Jacques Chirac gisteren. Dat is een nationale prioriteit.''