Modeling School

Het maken van deze cd heeft ongetwijfeld veel vrolijke momenten opgeleverd. Allerlei coryfeeën uit de alternatieve muziekwereld – Money Mark, Sean Lennon Alec Empire, Dj Shadow, Mike D (Beastie Boys) – kwamen samen om Prince Paul (van De La Soul) en hiphopproducer Dan `The Automator' Nakamura te helpen met hun `concept'-cd over een opleiding voor mannelijke modellen: So.. How's Your Girl van Handsome Boy Modeling School. De verwijzingen naar deze ranzige opleiding, die toch wel dicht tegen de schandknapen-business aanleunt, worden vooral uitgeleefd in samples uit tv-series en films. Van het herhaalde `One thing's for sure/ I never play with matches again' tot de in het absurde repeterende sample `Oh my God they're gorgeous' – alles is dubbelzinnig en grappig. En van de opener Rock `n' Roll (Could Never Hip Hop Like This) tot het nummer The Projects, leidt de gezamenlijke inspanning tot inventieve muziek die sinds De La Souls debuut-cd Three Feet High and Rising (1989) node is gemist in de rapwereld.

De cd is eerder vermakelijk dan opwindend. Niets wordt serieus genomen: een nummer kan slingeren van een bliepend kermismuziekje tot een funky groove en onderweg de vocalen verliezen, die dan worden overgenomen door een gruizige sample-stem. Maar vervolgens duikt de onschuldige stem van Sean Lennon ergens op en is het volgende nummer een smachtende soul-ballade.

Hand some Boy Modeling School. So.. How's Your Girl (PIAS TBCD 1258)