Millennium als tv-evenement

Het aantal onheilsprofeten, godsdienstwaanzinnigen, boetprocessies en wat een millennium-wisseling zoal nog meer met zich mee kan brengen is per slot van rekening nog wel meegevallen, maar aan de millennium-wisseling als televisie-evenement zullen we vrijdag en zaterdag toch moeten geloven.

Twee evenementen om precies te zijn, want zowel vanuit Amerika als Londen worden wereldomspannende schakelprogramma's geleverd met hetzelfde basisprincipe: live-reportages in onze vrijdagmorgen over eilanden in de Stille Zuidzee, die als eerste de jaarwisseling mogen begroeten, en zo verder de wereldbol rond, totdat het nieuwe jaar ten westen van de Verenigde Staten de laatste eilanden aan deze zijde van de datumgrens, zoals Samoa, bedient.

Het Amerikaanse project slaat de meest overspannen toon aan: Millennium Live - A new Worlds Eve, heet het bescheiden. Het visionaire karakter moet onder andere blijken uit de inzet van een website (www.@M2live.com) , waar u zich trouwens kunt melden met uw eigen millenniumsong.

Aan muziek trouwens geen gebrek in dit project, dat vanaf een podium in Los Angeles geleid wordt. Sting, de BeeGees, Chrissie Hynde, Phil Collins, Blondie, Santana en de Spice Girls staan op het programma van dit `greatest global media convergence event in history'. De productie is in handen van ene Hal Uplinger, die ooit verantwoordelijk was voor Live Aid.

Dat het allemaal heel verheffend zal zijn lijdt geen twijfel, want het project vindt zijn oorsprong bij de Amerikaanse zender Pax TV, die een bolwerk voor family values wil zijn in de door porno en vuilbekkerij geplaagde Amerikaanse televisiewereld.

De concurrentie komt van de goeie ouwe BBC. Die ziet vrijdagavond het feest bij de Londense Millennium Dome, in aanwezigheid van de Britse koningin, aan zich voorbij gaan. De beeldrechten daarvoor zijn van de abonneezender Sky TV, een van de sponsors van dit enorme bouwwerk. Maar in samenwerking met de Amerikaanse publieke omroep PBS zal ook de BBC de hele wereld rondschakelen voor `2000 Today', zoals het project heet.

Ook bij 2000 Today zijn live-optredens voorzien: Nana Mouskouri, de Gipsy Kings, Madonna, Céline Dion, de Manic Street Preachers en de Eurythmics, de laatsten staande op de Greenwich-meridiaan. De regie in Londen is in handen van Neil Eccles, die eerder zijn sporen verdiende bij de organisatie van de begrafenis van Diana.

Wie in Nederland de schakelprogramma's wil volgen kan, per kabel of satelliet, onder andere terecht bij de Franse publieke zender France 2 dat zich bij Millennium Live heeft aangesloten. RTL5 zou aanvankelijk ook meedoen, maar die zender heeft zich op het laatste moment teruggetrokken.

De publieke zender TV2 voorziet doorschakelingen met 2000 Today maar lijkt zich, afgaande op het gepubliceerde programmaschema, toch vooral op de eigen bijdragen te richten. Voor een meer uitputtende weergave zijn er natuurlijk BBC1 en de Duitse commerciële RTL2.

Maar ook het gebeuren bij de Millennium Dome hoeft de schotelkijker niet te ontgaan. De zender Sky News zal de gebeurtenissen namelijk op de voet volgen. En die is ongecodeerd zowel analoog als digitaal te ontvangen en zelfs op sommige Nederlandse kabelnetten.

Als het goed is, gaan die netten trouwens in het nieuwe jaar op grote schaal digitaal en breekt ook daar een nieuwe toekomst aan die tot op heden eigenlijk alleen voor digitale schotelkijkers werkelijkheid was. Het zal, na drie jaar voorspellingen in deze rubriek, tijd worden.