Kluivert door klap in gezicht wellicht opnieuw geschorst

Voetballer Patrick Kluivert van FC Barcelona hangt een schorsing van vier tot twaalf wedstrijden boven het hoofd. De Spaanse voetbalbond heeft gisteren een onderzoek geopend naar aanleiding van een klap die Kluivert vorige week uitdeelde aan verdediger Jesus Cota van Rayo Vallecano.

De klap van Kluivert werd niet gezien door de scheidsrechter. Televisiebeelden maakten duidelijk dat Kluivert zijn tegenstander vol in het gezicht raakte. Voor het eerst in de Spaanse voetbalhistorie maakt de tuchtcommissie gebruik van videomateriaal bij haar rechtsspraak. Volgens de advocaat van FC Barcelona wordt hiermee een gevaarlijk precedent geschapen.

Net als zijn raadsman verwacht Kluivert dat hij wordt vrijgesproken. In Barcelona wordt de ophef gezien als een actie van de Madrileense pers. De Nederlander zou zijn geprovoceerd door Cota, die hem vlak voor de klap bij de geslachtsdelen had gegrepen. Kluivert sprak over ,,een menselijke reactie''. Barcelona heeft twee dagen de tijd een verweerschrift in te dienen.

Kluivert werd eerder dit jaar wegens belediging van een scheidsrechter voor vier duels geschorst. Tijdens het WK in 1998 kreeg hij een rode kaart nadat hij Lorenzo Staelens had geduwd. De Belgische speler had hem uitgemaakt voor `verkrachter' en verwees naar een eerdere beschuldiging van een Amsterdamse vrouw aan het adres van Kluivert. De voetballer werd niet schuldig bevonden in deze ontuchtzaak.

In 1995 was Kluivert in opspraak geraakt toen hij in Amsterdam met veel te hoge snelheid tegen een auto botste. De tegenligger kwam daarbij om het leven. Op de dag van de begrafenis werd Kluivert weer betrapt op te hard rijden. Hij kreeg een taakstraf voor het doodrijden van de bestuurder.

Clarence Seedorf is medisch goedgekeurd bij Internazionale. Volgens zijn vader en zaakwaarnemer Johan Seedorf heeft de Nederlandse international de gezondheidstesten goed doorstaan. Seedorf kan daardoor volgende week zijn debuut maken voor Inter. Die club nam hem deze week voor bijna vijftig miljoen gulden over van Real Madrid.

In de Engelse competitie heeft Arsenal de achterstand op koploper Leeds United verkleind tot vijf verliespunten. In een onderling duel won de Londense club op Highbury met 2-0. De Zweed Ljungberg en de Fransman Henry waren de doelpuntenmakers voor Arsenal, dat zonder de geblesseerde Nederlander Bergkamp speelde. Voor de wedstrijd moest de Engelse politie uit angst voor een bom een parkeerplaats ontruimen. Er werden geen explosieven bij het stadion aangetroffen.

Manchester United verzuimde de koppositie over te nemen in de Premier League. De titelhouder speelde met 2-2 gelijk bij Sunderland. Butt voorkwam vlak voor tijd een nederlaag van Manchester United. De winnaar van de Champions League neemt volgende week deel aan het WK voor clubteams in Zuid-Amerika.