KFOR pakt Serviër

Nederlandse KFOR-soldaten hebben maandag in Orahovac in Kosovo een Serviër opgepakt. Dat heeft de internationale politiemacht gisteren bekendgemaakt.

De man, de 51-jarige leraar Sava Matic, wordt verdacht van ontvoering tijdens de oorlog van afgelopen zomer tussen de NAVO en Joegoslavië om Kosovo. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan intimidatie.

De Nederlanders arresteerden Matic na een identiteitscontrole in Orahovac. Volgens woordvoerder H. Hardenbol van het ministerie van Defensie zal hij waarschijnlijk lokaal worden berecht. ,,Hij wordt niet verdacht van oorlogsmisdaden, maar van strafbare feiten. De misdaden waarvoor we hem zochten, zijn niet zwaar genoeg om hem elders te berechten'', aldus de woordvoerder.

Sinds de Gele Rijders in Kosovo zitten hebben zij al tientallen verdachten aangehouden. Onder hen zijn elf van oorlogsmisdaden verdachte personen. Hardenbol: ,,Veel strafbare feiten, zoals bedreigingen en plunderingen, zijn gepleegd na de oorlog.''