Kattenspatter

Het is zo groot als een koektrommel en je plaatst het apparaat langs een kattenroute in de tuin. Een passerende kat wordt gedetecteerd door een bewegingsmelder, zo'n censor die dievenlampen plotseling doet aanfloepen. Maar in plaats van een lichtbundel vuurt het apparaat een straal water af. De kat krijgt de volle laag en druipt af. Het pompje dat de kat nat spuit werkt op een 12-volts accu, die overdag opgeladen wordt door een klein zonnepaneel. Dankzij de accu werkt het systeem dag en nacht.

,,De ene helft van de Nederlander houdt katten, de andere helft ergert zich aan hun gemauw, gepoep en gejaag op vogeltjes'', meent Evert Sjoerdsma die deze kattenverjager heeft uitgevonden. ,,Tegen de kattenplaag in je tuin was nog geen geaccepteerde maatregel gevonden. Katapult, windbuks: verboden. Blaaspijp: onaanvaardbaar. Water is het enige middel waarmee je katten iets aan hun verstand kunt peuteren zonder dat het baasje je lyncht. Maar water gooi je altijd mis en wie gaat dagen op de loer liggen met een tuinslang?''

Volgens Sjoerdsma kan zijn cat-y-jet, zoals hij de kattenspuit noemt, niet missen, doordat het blikveld van de censor zo smal is afgesteld, dat het waterkanon alleen in actie komt als een kat zich pal voor de spuit bevindt. Een kat heeft in wandeltempo twee seconden nodig om voorbij de spuit te komen. In minder dan 0,4 seconden reageert de cat-y-jet. De straal is hard: zonder obstakel spuit het water drie meter de tuin in. De cat-y-jet heeft een waterreservoir van anderhalve liter water, goed voor vijftien voltreffers.

Door de kleine hoeveelheid afgevuurd water van 0,1 liter ofwel een half limonadeglas raakt een getroffen kat niet doorweekt. ,,Wreed is het dus niet'', vindt de uitvinder. ,,De kat schrikt alleen en droogt weer op in de zon. Zo wordt een zonaanbidder bij uitstek achtereenvolgens nat en droog op zonne-energie. Een geraakte kat zal je tuin voortaan mijden, al is er wel eens een lichtzinnige poes die het gevaar trotseert. Gelukkig maar, want zelfs de grootste kattenhater zal genieten van de drieste reacties van katten op de waterstraal. Met een cat-y-jet in de tuin worden katten heel amusant. Je wilt ze gewoon niet meer kwijt.''

De cat-y-jet is nog niet in de handel, maar wie hem zelf wil maken, kan informatie inwinnen bij E. Sjoerdsma, Het Lageland 1, 1902 NB Castricum.