Internationaal

LONDEN

De beurs van Londen, die in verband met de feestdagen enkele dagen gesloten is geweest, begon vandaag de nieuwe handelsdag heel goed. Overnamegeruchten rondom de verzekeraar Royal & Sun Alliance dreven de FTSE-index naar een nieuw tussentijds record op 6.858 punten. Rondom het middaguur noteerde de FTSE 42 punten hoger op 6848 punten. De koers van de aandelen in Royal steeg vanmorgen 9 procent door een krantenbericht dat Zurich Financial Services een bod van enkele miljarden ponden voorbereidt op de Britse verzekeraar.

FRANKFURT

De beurs van Frankfurt, die gisteren nog goed was voor een record, kreeg vanmorgen te maken met een lichte daling. Rondom het middaguur stond de DAX-index 41 punten lager op 6821 punten. De koersdaling werd ingezet door een verlies van de telecom- en de financiële aandelen, precies die fondsen die de afgelopen maanden respectievelijk dagen hebben gezorgd voor de recordjacht op de Duitse beurs. Deutsche Telekom verloor 2 procent en volgde daarmee rivaal Mannesmann, die 1,5 procent daalde. Deutsche Bank, eerder nog opgedreven door het nieuwe belastingplan van de Duitse regering, leverde iets van de winst van afgelopen dagen in met een daling van bijna 2 procent.

PARIJS

De beurs van Parijs was dankzij de technologie- en telecomaandelen weer sterk. Rondom het middaguur stond de CAC-40-index 23 punten hoger op 5.850 punten. De omzetten waren bijzonder laag.

Naast de `techno's' Equant en Alcatel was een voorname rol weggelegd voor de zogeheten `storm-aandelen' van bedrijven die kunnen rekenen op extra omzet door de schade die moet worden hersteld na de orkaan in Frankrijk. Bouwmaterialenhandel Lafarge en glasmaker Saint Gobain profiteerden, net als Schneider dat waarschijnlijk de geknapte stroomkabels mag repareren.

TOKIO

De koersen van de aandelen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag over het algemeen gestegen. De Nikkei-index ging met 27 punten naar boven tot 18.811 punten. De stijging, 0,15 procent, kwam tot stand in een zeer dunne handel en was te danken aan de vraag van beleggers naar technologiefondsen.

NEW YORK

Bij betrekkelijk lage omzetten heeft Wall Street gisteren een nieuw slotrecord bereikt. De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen eindigde 86 punten hoger op 11.477, een winst van 0,75 procent. De Nasdaq, waaraan veel hightechbedrijven genoteerd staan, realiseerde tijdens de handel eveneens een nieuw record, maar moest dat niveau aan het slot van de dag toch weer prijsgeven.