India in `gevecht van de langste adem' met kapers

India beschouwt de confrontatie met de kapers van de Airbus van Indian Airlines, die vandaag de zesde dag inging, als ,,gevecht van de langste adem''. De Indiase autoriteiten hebben ,,een passend antwoord'' gegeven op de nieuwste eisen van de kapers, zo zei vanochtend minister van Parlementaire Zaken Pramod Mahajan na een spoedzitting van het Indiase kabinet.

De vijf of zes kapers maakten gisteren aan de Indiase onderhandelaars op het vliegveld van de Afghaanse stad Kandahar bekend dat zij behalve de Pakistaanse moslim-leider Masood Azhar nog 35 pro-Kashmir militanten uit Indiase gevangenissen vrij willen hebben. Bovendien eisten zij het lijk op van een door de Indiërs doodgeschoten medestander en 200 miljoen dollar. Vanmiddag echter meldde een Indiase zegsman dat de kapers de laatste twee eisen hadden laten vallen.

De toestand van de ongeveer 160 inzittenden van de Airbus A300 leek vanochtend redelijk. Volgens Afghaanse luchtvaartfunctionarissen die aan boord werden toegelaten om wat zaken te repareren, zijn de omstandigheden niet zo slecht als eerder werd gesuggereerd. Een van hen meldde dat de gijzelaars mogen zitten waar ze willen en ook rondlopen, en niet langer geblinddoekt zijn. Nadat de kapers zich vrijdag na het vertrek uit Nepal als zodanig hadden bekendgemaakt waren alle inzittenden geblinddoekt. Een Indiase passagier die zijn blinddoek wegschoof, werd doodgestoken. Hij is tot dusverre het enige slachtoffer.

De Afghanen zeiden dat de passagiers schaken en kaart spelen en naar muziek luisteren. Ze hebben ook toestemming gehad om andere kleren aan te trekken. De Afghanen serveren maaltijden, met inbegrip van vegetarisch voedsel voor hindoes. Gisteren is de machine gerepareerd die het ventilatiesysteem draaiend moet houden.

De kapers zelf, naar wordt aangenomen aanhangers van de in Kashmir opererende, fanatieke Harkat ul-Mujahedeen, dragen volgens de Afghaanse zegslieden handgranaten en pistolen. Zij waren voor in het toestel, mogelijk omdat zij over de cockpitradio onderhandelingen voeren met de Indiase delegatie, die zich in een ander vliegtuig bevindt. (Reuters, AFP, AP)