In Jeruzalem wordt niet gefeest

De wereldwijde opwinding over het naderende millennium gaat aan Israel – op het Y2K-probleem na – voorbij. ,,De staat Israel viert het millennium niet omdat het een joods land is'', zei de minister van Toerisme, ex-generaal Amnon Shahak-Lipkin, gisteren. Israel heeft het joodse nieuwe jaar al in september gevierd en met het jaar 5760 op de kalender maakt dit millennium op heel veel joden geen indruk.

De enkele tienduizenden toeristen en pelgrims die zich in Israel bevinden hebben de historische pech dat de overgang van 1999 naar 2000 op vrijdagavond valt, precies na het ingaan van de sabbat, de joodse rustdag. De rabbijnen die het toch al moeilijk hebben met de kerstbomen en varkensslagerijen die de massa-immigratie uit Rusland vergezellen, hebben een krachtige religieuze vuist gemaakt. Zij hebben de hotels waar zich de meeste niet-joodse toeristen bevinden, gewaarschuwd dat het vieren van het millennium op vrijdagavond niet zal worden getolereerd. Anders verliezen ze het kosher-certificaat waarop ze zijn gebrand om joodse religieuze toeristen uit de VS en vrome Israeliërs te kunnen ontvangen. Met zo'n banvloek in de lucht hebben alle grote hotels in Jeruzalem, maar ook in de seculiere stad Tel Aviv, ervan afgezien millennium-feesten te organiseren. Als compromis kregen de hotels wel toestemming in aparte zalen feesten zonder muziek op touw te zetten op voorwaarde dat joden er niet worden toegelaten.

De anti-millennium stemming Israel heeft zich ook uitgestrekt tot het laten mislukken van de uitvoering van de mis van Händel in het grote conventiecentrum in Jeruzalem op vrijdagavond. Er bleek geen 50.000 gulden te kunnen worden opgebracht om de uitvoering te laten beveiligen. Ook een groot gepland dansfeest in het Teddy-voetbalstadion in de nacht van het millennium gaat niet door.

De joods-religieuze beperkingen op het feesten in deze bijzondere nacht gelden niet voor de Palestijnse hotels in Oost-Jeruzalem. In het American Colony hotel kan voor een paar honderd gulden worden gedineerd met om de tafels zwierende buikdanseressen.

Tel Aviv, de uitbundigste stad in het joodse land, laat zich minder dan Jeruzalem door de rabbijnen kisten. De hotels voegen zich dan wel naar het rabbinale gezag maar de privé-dansclubs waar alles kan en mag hebben daar geen boodschap aan. In club Allenby-58 zal het millennium met veel drank en heel veel erotiek tot diep in de nacht worden gevierd. Restaurants die zich nooit iets van de rabbinale richtlijnen aantrekken en treife (onrein) varkensvlees onder de naam ,,witte biefstuk'' als lekkernij op het menu hebben staan, geven ook tegen absurd hoge prijzen millennium-partijtjes. Voor tegen de 500 gulden kan feestelijk worden gedineerd in de beste en in minder goede eetgelegenheden.