Hallucinerend op weg naar millenniumwende

Kunstenaars en vrienden uit Ruigoord luidden vannacht op een geestverruimend feest in Paradiso alvast het millennium uit.

Jongens met gouden pruiken en rare hoedjes. Meisjes met glitters in hun haar en beschilderde lichamen. Zilver geschminkte gezichten. Indianen, marsmannetjes, steltlopers en lampiondragers. Het was de bedoeling verkleed te komen, op de Psi-Lenniumparty in Paradiso, gisteravond.

Psi-Lennium: denk aan psylocibine. Het hallucinerende bestanddeel in onder andere paddo's. ,,Het psilisme, een hogere staat van bewustzijn'', volgens een van de organisatoren. Want het moest een beetje hallucinerend en symbolisch worden, het uiteinde van het tweede millennium.

Gisteravond was het eerste deel van het ,,feest van de eeuw in twee bedrijven''. Georganiseerd door het Ballongezelschap – een groep kunstenaars en vrienden uit Ruigoord. Vrijdagmiddag tot zaterdagochtend is op de vlakte bij Ruigoord het tweede deel. Vanaf de eerste volle maan in augustus is daar gewerkt aan een toren van Babel, nu twintig meter hoog, opgebouwd uit oud hout, pallets en gejut bouwmateriaal. Er wonen mensen in, maar in de millenniumnacht wordt de toren in brand gestoken. Symbolisch inderdaad: een einde maken aan de spraakverwarring tussen mensen. En aan de `hoogmoed' en de `illusie van de vooruitang', zeggen de organisatoren.

Niet dat iedereen zich daar gisteren veel van aantrok. ,,Het is nu meer dan een goed feest gewoon, weet je'', vindt kunstschilder Kamiel Proost. Hij hapt even lucht omdat hij het nogal warm heeft in zijn fluorescerende angora berenpak. Hij heeft ook een masker, een groot beschilderd gezicht. In zijn pak zit een groot lichtroze hart genaaid. ,,I'm mister Love. I'm here to spread love.''

Daarmee sluit hij aan bij de boodschap van het optreden van het Ballongezelschap zelf. Zij openden de Psi-Lenniumparty met een thematisch optreden: `Tussen hemel en hel spelen goden hun spel'. Een toneelstuk in opvallende kostuums, afgewisseld met liedjes. Met mythologische figuren zoals Morpheus, Dionysos en Venus. Bacchus tegen Jezus: ,,Je hebt de mensen blij gemaakt met een dooie mus.'' Fabiola – lid van het gezelschap en ook wel bekend als levend kunstwerk – roept als godin van Atlantis op tot wereldvrede.

Fabiola draagt een gigantische blauwe jurk en glimmende blauwe hoed, formaat regenton. De goden worden vervloekt. Op het einde verenigen liefde en Psyche – een jong onschuldig meisje – zich. ,,Leve de psilosofie!''

En dan kan het feest losbarsten. Het gaat Jan van de Stal, van café De Stal in Ruigoord, niet om het millennium. ,,Tweeduizend is maar een getal'', zegt hij, terwijl zijn witte bontjas bijna van zijn schouder glijdt. Robin, een meisje uit San Francisco is vooral verbaasd: ,,Wow, this party is out of control. What a lot of wacko's. Where did this guy get these sunglasses? Sorry, I'm a bit stoned.''

Voor veel anderen is de Psi-Lenniumparty het eerste echte millenniumfeest. Carmel van den Brabel is verkleed als fee. Een witte jurk, sterretjes rond haar ogen en een toverstaf. ,,Eerst Paradiso, dan in Ruigoord het jaar tweeduizend in.'' Ze vervult wensen.

Een kleine twintig jaar geleden begroef een stel bevriende kunstenaars een fles wijn, een groepsfoto en nog wat andere spullen onder een steen op de vlakte bij Ruigoord. Ze noemden zich Comité 2000, ze waren onderdeel van het Ballongezelschap. ,,Het jaar tweeduizend was toen nog ver weg, we vroegen ons af of er dan nog wel iets te vieren zou zijn'', vertelt Montje, die zich kort daarna aansloot bij het gezelschap. ,,Het plan was om het feestvieren ten minste tot tweeduizend vol te houden.''

Sindsdien worden elk jaar feesten georganiseerd, al een tijd ook jaarlijks in Paradiso. Maar eigenlijk waren dat ,,vingeroefeningen'' voor de Psi-Lenniumparty, volgens Montje.

Nadat een drumgroep de grote zaal heeft opgewarmd, komen Hans Dulfer en een ritmische percussiedanceband. Paradiso golft, danst, zweet, blowt en flirt. Na de live muziek is er melodische house in de benedenzaal en disco in de kleine bovenzaal. Het blijft druk. Jeroen, verkleed als kapitein Haak, maar dan zonder haak: ,,Het lijkt die film Mad-Max wel.''

In Ruigoord is naast de toren een tent neergezet voor het tweede bedrijf van het feest. Er is plek voor tweeduizend mensen, maar dat kunnen er veel meer worden. Het terrein is open. ,,Afhankelijk van het weer misschien vijfduizend mensen'', zegt Montje. Die passen niet meer in de tent. Geen probleem, volgens Montje. ,,Dan danst iedereen buiten, in het licht van het vuur van de toren van Babel.''